Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Tamo gdje ljubav počinje - Bunski kanali

Za sreću je potrebno dvoje, za ljubav je potrebno dvoje i tako je za prirodne ljepote potrebno barem dvoje. Rijeke Buna i Neretva nadomak Mostara pričaju najljepšim jezikom i govore tihim glasom kako je počela njihova bajka. Bajka dvije rijeke, koje samo što su se ugledale ljube jedna drugu i postaju jedno.

Na mjestu ušća Bune u Neretvu, fluvijalnim procesima nastao je prirodni fenomen karakterističan samo za ovaj dio Bosne i Hercegovine, prepoznatljiv po sedrenim vodopadima, kojima se Buna spaja sa Neretvom. Na tom dijelu se cijela rijeka Neretva ulijeva u kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara.

Ovaj fenomen se može samo vidjeti u ljetnom periodu odnosno, kada je ekstremno mali vodostaj rijeke Neretve tj. kada je dovedena na biološki minimum regulacijama brana.

Pored atraktivnog izgleda, iznimnog naučnog značaja i istraživačkog potencijala za različite oblasti, Bunski kanali iz godine u godinu postaju značajan prirodni turistički potencijal, te predstavljaju destinaciju vrijednu posjete.

Nesumnjivo je da je Mostarska regija i cjelokupno hercegovačko podneblje postalo bogatije za još jednu atraktivnu turističku lokaciju, sa mogućnostima za razvoj foto turizma, koji je upravo glavni povod za obilazak znatiželjnim posjetiocima, koji žele drugačije iskustvo, ali i odlične fotografije u prirodnom ambijentu.

Bunski kanali su idealni za ljubitelje kajaka i kanuu

Osamdesetih godina kajakaši su se na Bunskim kanalima borili za svjetske i evropske medalje, jer na tom je lokalitetu priroda izgradila ono što se obično vještački gradi da bi se napravila što teža i zahtjevnija staza.

Proslavljeni osvajač brojnih medalja u kajaku i veslanju, se u sklopu svoje ekološke akcije “Balkan Rivers Tour” spustio niz. Od tada  tvrdi da su Bunski kanali najatraktivnije staze za kajak i kanu.

Neretva je izgradila duž svog korita veliki broj prekrasnih krajolika, ali avanturisti su mišljenja da je lokalitet južno od Mostara na ušću Bune ima najveću vrijednost.

Bunski kanali: Zanimljivosti o Bunskim kanalima

  • Bunski kanali su 1970. godine proglašeni zaštićenim – Tok rijeke Neretve, koji je Rješenjem iz 1970.godine proglašen zaštićenim dijelom prirode u Zavodu za zaštitu Spomenika Prirode FBiH, po sili zakona nastavlja egzistirati kao zaštićeno područje, te kao takvo uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona o zaštiti prirode HNK spomenikom prirode
  • Aktivisti za zaštitu rijeka i danas vode borbu sa investitorima koji žele na području Bunskih kanala graditi Minihidroelektrane
  • Bunski kanali su jedan od najatraktivnijih i najizazovnijih dijelova Neretve za ljubitelje adrenalinskih vodenih sportova

Ukoliko se odlučite posjetiti Bunske kanale preporučujemo i da posjetite: 

  • Vrelo Bune i tekiju u Blagaju koji se nalaze na 10 minuta od Bunskih kanala
  • Stari Most u Mostaru koji je udaljen od Bunskih kanala 20 minuta vožnje 
  • Most Kriva Ćuprija u Mostaru koji je udaljen od Bunskih kanala 20 minuta vožnje 
  • Skywalk na Fortici koji je udaljen od Bunskih kanala 30 minuta vožnje 
  • Tvrđavu u Počitelju koji je udaljen od Bunskih kanala 15 minuta vožnje 

Uživajte u prelijepim kadrovima koje je zabilježila naša ekipa.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture