Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

logo-01

Dragocjenost Bugojna

 Jedna od glavnih znamenitosti i najstarijih građevina 

Izgrađena je u vrijeme Austrougarske monarhije, u pseudo-maurskom stilu gradnje karakterističnom za taj period, koja je u septembru 1878. godine uspostavila vlast u Bugojnu. Bio je to prvi objekat koji je izgradila nova vlast, kako bi u njemu bila smještena gradska vlast, sa njegovim pratećim službama.

Odmah po zavšetku Drugog svjetskog rata historija ove škole počinje. Odlukom Narodne vlade Bosne i Hercegovine, od 17. novembra 1945. godine u Bugojnu je formirana Državna realna gimnazija, od 5. do 8. razreda. Zatim je 10. januara 1946. godine uspostavljen redovni nastavni proces. U dva odjeljenja je bilo upisano 111 učenika.  Reformom obrazovanja, uspostavljena je osmorazredna gimnazija. Prva generacija maturanata po ovom obrazovnom sistemu je brojala 24 učenika koji su završili školovanje u junu 1956. godine. Do nove reforme obrazovnog sistema dolazi 1958. godine kada je uspostavljeno osmogodišnje osnovno i četverogodišnje srednje obrazovanje. U Gimnaziji Bugojno je uveden opći smjer, koji škola i danas ima.

Početkom 1965. godine, škola dobija naziv Gimnazija „Mahmut Bušatlija“, po istoimenom narodnom heroju, rođenom Bugojancu. Nakon završetka rata zvanični naziv škole je Gimnazija Bugojno. Dok unazad prije četiri godine predviđa se upis pet odjeljenja pa se naziv opet mijenja iz razloga što sada postoji tri smjera gimnazije i dva smjera medicinskih tehničara, čime je naziv promijenjen u naziv Mješovita srednja škola.

Bugojanska gimnazija je odškolovala brojne generacije učenika. Mnogi od njih su stekli fakultetske diplome. Neki od njih su profesori, uspješni ljekari, drugi inžinjeri i stručnjaci iz raznih oblasti.

Također neophodno je spomenuti da je upravo ova građevina jedan od simbola Bugojna. Gimnazija Bugojno sadašnja Mješovita srednja škola je najstarija srednjoškolska obrazovna ustanova u ovom gradu.

Bugojno

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture