Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

logo-01

Jezero Nula- Prelijepi biser Bosne i Hercegovine koji ostavlja bez daha

Samo jezero ostavlja bez daha sa svojom ljepotom svakog posjetioca. Ljubiteljima prirode i jezera, svakako preporučujemo da posjete ovaj prelijepi biser Bosne i Hercegovine.

Jezero Nula ili poznatije kao jezero Smreka se nalazi nedaleko od Vareša, na kopu bivšeg rudnika željeza „Smreka“. Nastalo je početkom 1990-ih. Ovo jezero predstavlja najveći bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini. Dubina jezera iznosi 107 metara, dužina mu je 610 metara, dok mu je širina 320 metara. Voda u samo jezero dolazi iz obližnjih potoka i podzemnih voda. Jezeru se može pristupiti sa lokalnog puta. 

Najčešće ga koriste ribolovci i kupači. U periodu od januara i februara jezero je zaleđeno u prosjeku 40 cm leda. Okruženo je brdom „Kota“ sa sjeverne strane i brdom „Vekovac“ sa južne strane. Okružen s planinama, u samom jezeru se i dalje mogu pronaći mašine koje su se koristile u nekadašnjem rudniku. Također, prije samog jezera nalaze se i dalje rudarski objekti, tako se može vidjeti i nakon 30 godina da je nekada tu bio rudnik. 

Samo jezero ostavlja bez daha sa svojom ljepotom svakog posjetioca. Ljubiteljima prirode i jezera, svakako preporučujemo da posjete ovaj prelijepi biser Bosne i Hercegovine. Sa svojom zelenkasto-plavom bojom jezero ima zadiviljujući i opuštajući efekat na svakog posjetioca. Stoga, ako razmišljate gdje biste mogli da otputujete i odmorite se, onda svakako vam preporučujemo da se prvom prilikom zaputite ka Varešu i posjetite ovo prekrasno jezero Nula.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture