Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

logo-01

Znate li priču o Staroj crkvi u Varešu?

Priča o najstarijoj katoličkoj crkvi, počinje još i prije dolaska Osmanlija u Bosnu. Ova crkva, nepoznatog graditelja i tačne godine osnivanja nosi sa sobom veliku historiju, burnu prošlost i autentičan izgled.

Stara crkva ili crkva svetog Mihovila je katolička crkva u Varešu koja je tokom svoja tri vijeka postojanja prošla kroz burna razdoblja i razne vladavine. Među stanovnicima Vareša poznata je i kao “mala crkva”.

Njen značaj kao najstarije katoličke crkve u Bosni i Hercegovine je neopisiv, a i činjenica da je jedan od rijetkih objekata koji datira još iz srednjeg vijeka.

Crkva je u toku svog postojanja doživjela mnogo požara, međutim dva najveća i najpoznatija su u 18. i 19. stoljeću. Nakon što je cijelio Vareš bio zahvaćen požarima u doba Velikog Bečkog rata, crkva je također izgorila pa je sagrađena nova, pod fermanom sultana Ahmeda III, 1719.godine. 

Skoro stotinu godina nakon, u požaru 1816. godine uništen je krovni svod, te je vršeno miniranje crkve. U 19. stoljeću crkva je iz temelja obnovljena, ali su ostali neki znaci miniranja kao podsjetnik na njenu burnu prošlost. Crkva se nakon svih uništenja i dan danas očuvala u skoro istom izgledu kojeg je imala i kada je prvi put izgrađena.

Kako bi u crkvu moglo ući što više ljudi proširena je njena unutrašnjost . Međutim kada  se posmatra s vana, djeluje i dalje kao da je veoma mala. U crkvi su smješteni kipovi koji su doneseni iz Venecije 1730.godine kao i namještaj koji se donosio do kraja 19.stoljeća. Vanjskim izgledom privlači pažnju posjetiocima Vareša upravo zbog zadržane autentičnosti.

[umetnime]

Unutrašnjost crkve bogata je raznim predmetima historijskog značaja.

Dijelovi namještaja predstavljaju fragmente nekad većih cjelina, donošenih tokom 18. i 19. stoljeća. Barokni tabernakul je vjerovatno nabavljen u Veneciji kao i kip svetog Mihovila, oko 1730.godine.

Mali drveni oltar posvećen posvećen Gospi, sa volutama i pticama pri vrhu, darovan je crkvi u spomen oca Stjepana Marjanovića 1830.godine. Na Gospinom oltaru nalaze se barokni kipovi Gospe na oblaku i anđela sa svijećnjacima, kao i četiri duborezna svijećnjaka, što je sve nastalo u period između 17. i 18. Stoljeća.

Enterijer crkve kao cjeline djeluje veoma skladno bez obzira što se u njemu nalazi mnoštvo fragmenata nabavljenih u rasponu od 17. do 19. stoljeća, koje su izrađivali majstori različitih sposobnosti i opredjeljenja. Sve ovo svjedoči teškim vremenima za vrijeme vladavine Osmanskog Carstva, u kojima su fratri ipak nalazili načine da očuvaju, obnavljaju i opremaju svoju crkvu.

[umetnime]

Danas, u crkvi se ne održavaju obredi, već služi za održavanje mnogih kulturnih sadržaja, promocija knjiga i koncerta klasične muzike, a vrata su joj uvijek otvorena za posjetioce. 1962.godine uvrštena je u popis nepokretnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Stara crkva u Varešu već više od 300 godina prkosi vremenu i neprilikama koje je snalaze, te je spomenik koji nosi jednu veliku priču o vremenu i ratovima, razumjevanju i slobodi vjere.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture