Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Arheološki park Ravne 2 - mjesto gdje se svijet prahistorije otvara pred očima radoznalih

Arheološko turistički park Ravne 2 je novina na tlu kako Evrope, tako i Bosne i Hercegovine. Ovaj jedinstveni park je kombinacija, arheoloških, turističkih, rekreativnih i energetskih sadržaja. Zapušteno močvarno tlo transformisalo se u prelijep prirodni ambijent. Tu su platforme za jogu, za meditaciju i opuštanje. Kada se uredi područje koje je zapušteno više od 100 godina, zemlja počinje da diše i vraća to višestruko. Park nije namijenjen za skupove uz roštilj, alkohol i viku. Ovo je područje gdje se odmara duša i gdje se možete zaista relaksirati. U parku su postavljeni kameni krugovi oko drveća kao svojevrsne “ogrlice” i znak harmonije s prirodom. Šestougaona drvena platoforma za jogu, meditaciju, ples i opuštanje postala je omiljeno mjesto brojnih posjetilaca.

Kada je došao u Visoko u aprilu 2005. kako bi posjetio lokalni muzej, sci. dr. Semir Osmanagic nije ni sanjao da će ta posjeta promjeniti njegov život u narednih nekoliko godina ali i interes svijeta za ovaj naizgled običan gradić u Bosni i Hercegovini. Tada je prvi put primijetio brdo iznad Visokog koje ga je veoma podsjećalo na piramidu. Imalo je četiri jednake stranice koje se sastaju u samom vrhu. S obzirom da je bio svjestan da priroda ne pravi brda s četiri strane, trouglastih stranica i perfektne orijentacije, već inteligentna čovjekova ruka, osjetio je snažnu potrebu da istraži to područje. Od tada do danas njegov interes ne jenjava. 

Engleska ima megalitni krug Stonehenge, Peru ima tajanstveni Machu Pichu energije, Turska prahistorijske Cappadochia tunele, Egipat veličanstvene piramide, a Visoko u Bosni ima sve to, čak i više.

Svijet prahistorije se otvara pred očima radoznalih, a Park pruža utočište svim onima željnih edukacije o drevnim fenomenima ili jednostavno opuštanja u porodičnom okruženju. Lokacija Parka je idealna: nalazi se odmah uz ulaz u Podzemni labirint Ravne i pruža dodatne sadržaje za boravak u srcu Bosne. Ova destinacija je privukla milione posjetioca, ne sumnjamo da će i vas.

AUTOR

Ena Kuršumlija

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture