Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Da li ste posjetili Zavičajni muzej u gradu na Savi?

Doći u Gradišku makar na jedan dan, a ne posjetiti Zavičajni muzej, kao da niste ni bili u gradu na Savi

Doći u Gradišku makar na jedan dan, a ne posjetiti Zavičajni muzej, kao da niste ni bili u gradu na Savi. Ove godina Zavičajni muzej Gradiška obilježava vrijedan jubilej – 50 godina uspješnog rada. Motiv više da dođete u prelijepu zgradu nekadašnjeg hotela ‘Kajzer’  (Kaiser), gdje je od 2005. godine smještenaova ustanova. Sa dvije stalne postavke, istorijskom i arheološkom i veoma živim kulturnim i dokumentarnim programom u velikoj galeriji, Zavičajni muzej prepoznat je kao centar kulturnih dešavanja.

Prvu muzejsku postavku Zavičajni muzej Gradiška priredio je 1970.godine. Riječ je o stalnoj muzejskoj postavci ‘Putevi pobjede’. Obuhvatala je period od Bosanskog ustanka  1875-1878. godine do jeseni te 1970. godine. Zanimljivo je da je izložbu otvorio tadašnji predsjednik Skupštine BiH Džemal Bijedić. Izložbu je pratila i foto-monografija štampana u 9000 primjeraka. Uporedo sa ovom izložbom radilo se i na prikupljanju arheološke građe. Veoma plodonosna bila su istraživanja u Donjoj Dolini 1974. i 1975.godine, pod rukovođenjem arheologa Zdenka Žeravice.

Pregršt nalaza iz Donje Doline, u kojoj je arheološka istraživanja započeo Ćiro Truhelka početkom 20. vijeka, među kojima je i monoksil, odnosno čamac izdubljen u jednom deblu drveta pronađen 1904. godine, završili su u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. ‘Donja Dolina u praistoriji’  naziv je stalne arheološke izložbe, autora arheologa Milana Đurđevića, a postavljena je 1980.godine. Đurđević je godinu dana kasnije započeo iskopavanja u Vrbaškom gradu, u narodu poznatijem kao Marijin grad, koji se nalazi na brdu Pavetnjak iznad Gornjih Podgradaca.

Zavičajni muzej Gradiška 2003. godine dobija status javne ustanove i tada počinje i kadrovsko jačanje ove ustanove. Kustos istoričar Bojan Vujčić od 2012. godine priredio je niz istorijskih izložbi, a sa ponosom se ističu knjiga ‘Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu’, koja je 2019. godine predstavljena na  Beogradskom sajmu i album ‘Građanska Gradiška’. 2019. godine Muzej je izdao knjigu ‘Gradiški mostovi na Savi’, autora Bojana Vujčića, a krajem iste godine direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović izdao je knjigu ‘Manastirište u Gornjim Kijevcima’. Ćirilični natpis iz 1301. godine je jedan od najvrijednijih eksponata Zavičajnog muzeja Gradiška i ove godine Pošte Republike Srpske će ga povodom jubileja predstaviti na poštanskoj marki. 

Iako lokalnog značaja Zavičajni muzej je često izvodio arheološka ispitivanja u Skelanima, Bakincima, Derventi, Srpcu, Žitomisliću, Prijedoru, Šušnjarima kod Slatine, Laktašima i drugim lokacijama. U toku su završni radovi na snimanju dokumentarno-igranog filma o Veljku Čubriloviću, a uporedo sa filmom se gradi i Trg Čubrilovića, na mjestu gdje se nekada nalazila kuća Čubrilovića, najpoznatije gradiške porodice.

AUTOR

Boško Grgić

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture