Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Dobojska tvrđava - nekadašnji štit grada na rijeci Bosni

Nad dolinom u koju se smjestio grad Doboj u srednjem vijeku, uzdigoše se zidine velelepnog kompleksa znanog kao Gradina. Zbog svog zadivljujućeg izgleda i historijskog bogatstva, proglašen je nacionalnim spomenikom.

Prema historijskim bilješkama, tvrđava je nakon barbarskog prodora Eugena Savojskog, dolinom Bosne dodatno proširena i učvršćena, tako da je u veoma dobrom stanju dočekala desetljeća koja su uslijedila.

Zahvaljujući povoljnom i veoma važnom strateškom položaju, preživjela je ugarske, austrijske i osmanske osvajače, jer je svaki od njih po njenom zauzimanju nastojao zadržati kontrolu nad dobojskom regijom. Ono što posebno očarava sve posjetioce jeste amfiteatar na kojem se održavaju brojne kulturne i zabavne manifestacije, a osim toga, na raspolaganju su i kafeterija, te suvenirnica.

Svaki uklesani kamen priča svoju priču, a njihovo nadovezivanje vršeno kroz stoljeća od ovog objekta stvara fascinantan i rijetko viđen spoj harmonije i prošlosti. Istaknuta kula obložena drvetom djeluje poput proširene zjenice nerazdvojne od svog tijela – samog grada na koji motri.

Ova tvrđava je nesumnjivi dokaz moći slavnog Bosanskog kraljevstva, ali i svjedok svih kasnijih previranja i stranih vojnih čizama što se ovdje odvažiše proširit’ svoje granice. I poslije svih njih, ona i dalje ponosno stoji nad svojim gradom i zajedno sa ostalim tvrđavama šalje poruku kako će bosanskohercegovačkog duha ovdje, na našim prostorima, vazda biti, a nama daje obavezu da odgovornim pristupom sačuvamo spomen na neprocjenjivu riznicu spomenika koji nas u očima svijeta s pravom čine velikim i zapaženim.

Etno selo Kotromanićevo – Želiš putovati kroz vrijeme, a ne znaš kako?

Više 360 fotografija na klikom ovdje

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture