Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Fortica: Mjesto za uživanje po svačijoj mjeri

Svi mi koji putujemo, dijelimo tu strast. Ipak, ima nas različitih. Jedni vole kad krenu na put da stignu brzo, strogo isplanirano od tačke A do tačke B, a drugi, medju koje spada i potpisnik ovih redova, vole zaviriti šta ima usput.

Oko 5 km od magistralnog puta M17 naći ćete pravu turističko – avanturističko – rekreativnu oazu. Fortica je mjesto za uživanje po svačijoj mjeri. Skretanje je na mostarskoj zaobilaznici. Putem su uredjeni vidikovci, sa pripadajućim mobilijarom za odmor ukoliko se , recimo, odlučite da idete pješke ili pak samo  zaustavite automobil i footgrafišete. Na nekim mjestima, zanimljivo upozorenje „Budi frajer, ponesi smeće“.

Za par minuta, ugledaćete prepoznatljivi i mogospominjani stakleni balkon, providnog dna. Boravila sam u više navrata na ovoj lokaciji, izmedju ostalog sretala i ljude kojima je ipak fobija prevladala i nisu se usudili zakoračiti.

Svejdočim, kao i domaćini, kao i izvodjači radova da je boravak i kretanje balkonom sa staklenim podom, apsolutno bezbjedno.

Pogled na Mostar i okolna uzvišenja sa Fortice, posebno u sumrak, zasigurno će vas ostaviti bez daha. Ako vam to ne bude dovoljno, možete se odlučiti na ljuljanje na najvećoj ljuljački u regionu, koja je zakačena za konstrukciju balkona. Nisam se njihala, otkad je postavljena, nikad nisam imala strpljenja čekati red.

Veliki je interes, vjerovatno kao manje adrenalinski ili tek kao priprema za ZIP line Fortica. Zip line je zapravo sajla koja je razapeta izmedju vidikovca i brda Stolac. Osiguraju vas dečki od struke i alpinističkog zanata, ukratko objasne šta vam je činiti i prepuste uživanju u letu izmedju dva brda dugačkom 570, odnosno 450m. Doživljaj vrhunski, iako priznajem i upozoravam, nije za one koji se plaše visine. Ipak, ne bi trebalo tako okrutno zdravlje iskušavati 

Fortica ponuda 

U ponudi je i najam brdskih bicikla, džip safari, doživljaj vrha planine sa sve pogledom u nedogled na svih 360 stepeni. Za one koji adrenalin žele na čvrstom tlu, u ponudi je ferata, tj prelaz stjenovitog dijela osiguranim putem, kao i prelazak preko visećeg mosta. Za polaznike je obezbjedjena potrebna oprema i stručni vodiči.

Na samom vidikovcu, u okviru ponude planinske kuće možete dobiti osvježenje u vidu bezalkoholnih napitaka i jednostavnog objeda.

Od sadržaja za najmladje adrenalince izdvaja se dječiji zip line, a iz rubrike za svakoga po nešto tu je šetnja nepreglednim prostranstvima Podveležja. Tu, kad izadjete iz mostarske omorine čeka vas ugodan i osvježavajući povjetarac.

Ukoliko se odlučite za posjetu sa ekipom od 5 i više osoba, obratite se ljubaznim domaćinima koji će se potruditi u svakom trenutku da vam sklope ponudu po vašoj mjeri i željama.

Sve u svemu, bilo da ste maksuz odvojili dan ili samo kratko svraćanje radi osvježenja na ovom živopisnom lokalitetu, pronaći ćete nešto za sebe. Svako pronadje i ponese uspomenu i želju za ponovnim dolaskom.

Neka Fortica bude Vaša slijedeća destinacija. Sretno!

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture