Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Šta to krije ulica Alifakovac?

Da li ste ikada čuli za čuvenu sarajevsku Ulicu Alifakovac? Ovo je idealna prilika da saznate nešto više o njenoj zanimljivoj historiji, te da otkrijete zašto baš ova ulica nosi veliku turističku vrijednost. Ulica Alifakovac nalazi se na lijevoj strani obale rijeke Miljacke.

Započinje sa mosta Šeher – Čehajin pored Gradske vijećnice, zatim vodi istočno kroz istoimeno naselje Alifakovac, a potom ispod turbe gdje se susreće sa ulicom Podcarina. Dio grada kroz koji vodi ulica poznat je kao Alifakovac i obuhvata nekoliko lokalnih ulica sa značajnom historijom i turističkom vrijednošću koja plijeni pažnju.

Nakon narodne etimologije, ime je došlo od Ali – Ufaka, legendarnog naučnika i šejha iz ranije historije Sarajeva, koji je tradicionalno pokopan na groblju u Alifakovcu. Ulica je nastala u osmanskom periodu i kroz svoju historiju je mijenjala ime. Njeno najstarije poznato ime je Carina, nastalo 1882. godine. To ime je dobila po tome što se na tom dijelu carinila roba, koja je sa istočne strane dolazila na sarajevsko tržište.

Negdje oko 1885. godine mijenja svoje ime iz Carina u Veliki Alifakovac po imenu kraja kroz koji vodi. Taj naziv se koristio sve do 1931. godine kada je ulica prozvana po velikom srpskom političaru Stojanu Protiću. Za vrijeme okupacije odnosno od 1941. Do 1945. godine ulici je vraćen naziv Veliki Alifakovac i taj naziv je zadržala sve do 1946. godine kada se naziv ulice mijenja u Vladimira Gaćinovića. Taj naziv je dobila na dan oslobođenja Sarajeva tačnije 6. aprila u spomen na zapaženog i velikog bosanskog političara, revolucionara i pisca. 1993. godine ulica vraća ponovo svoj naziv Veliki Alifakovac koji nosi i dan danas.

Kada dođete na vrh ulice, dočeka vas velika kamena popločana visoravan, oko koje se nalazi groblje koje se ukrštalo na puteve koji vode na više strana: prema bašti Babica, Kozja Ćuprija, Magoda – Megara, Mali i Veliki Alifakovac. U centru groblja, u najistaknutijoj tački, nalaze se dvije male kamene otvorene turbe na šipovima, a oko njih su raštrkani bijeli nadgrobnici u svim pravcima.

Cijelu sliku završava stara fontana. Alifakovac je jedno od najljepših, a ujedno i najstarijih naselja u Sarajevu. Ono što je posebno zanimljivo je to da mještanima nije dozvoljena gradnja bilo kakve građevine ukoliko blokiraju pogled stanovnicima istog dijela grada.

Na kraju ulice postoje dvije, za ovaj dio grada značajne zgrade – Inat kuća i Hadžijska ili, kako se drugačije zove, Vekil Harč džamija. Ukoliko se nalazite u Sarajevu savjetujemo vam da posjetite ovo mjesto jer sigurno se nećete pokajati!

[twenty20 img1=”989” img2=”988” width=”60” offset=”0.5”]

 

 

 

AUTOR

Mirela Krpić

Mirela Krpić

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture