Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Postavka Mesdžid - mjesto gdje sve tmurne misli i brige zamjenjuje mir i spokoj

Turizam, tradicija i jos ponešto

Pojam vjera datira još od samog nastanka civilizacija. Primarni cilj svakog vjernika jeste konekcija sa Bogom, a najefikasniji način  jeste molitva. Molitva je uspostavljanje odnosa s oblikom duhovnoga bića i pretpostavlja postojanje transcendentalne sile koja čovjeka nadilazi u svakom pogledu, kojom on može stupiti u komunikaciju. Kod primitivnog i površnog poimanja religije, posebno kod prirodnih naroda, postoji opasnost da čovjek svoje želje smatra mjerilom božanske snage. Moliti znači razgovarati sa duhovnim bićem i zadržavati se sa njim, iznositi svoja razmišljanja i osjećaje i slično.

Adil-beg Zulfikarpašić političar, publicista, ispisao je novu stranicu u povijesti bosansko-hercegovačkih vakifa, utemeljivši 1988. godine Bošnjački institut u Cirihu, sa željom da ga jednoga dana izmjesti u Bosnu i Hercegovinu. Početkom 2001. godine, nakon što je završena izgradnja nove i savremeno opremljene zgrade, te preneseni glavni fondovi iz Instituta u Cirihu (biblioteka, arhiv, zbirka umjetničkih djela), u Sarajevu je počeo sa radom Bošnjački institut-Fondacija Adil-bega Zulfikarpašića.  

Bošnjački institut krase mnoge stvari, ali jedna od njih svakom posjetitelju zapadne za oko. Tačnije, to je mesdžid koji se nalazi unutar Bošnjačkog instituta. Mesdžid je mjesto u kojem muslimani vrše svoje vjerske dužnosti, sve tmurne misli i brige “ostavljaju” izvan mesdžida i u miru se mole. Čim uđete u mesdžid ostat će te očarani njegovim izgledom. Na zidovima mogu se vidjeti prelijepi ispisani arapski tekstovi, i ukrasne šare koje nas svojim izgledom podsjećaju na ukrašavanje zidova koje je datiralo još u Osmanskom periodu. Pod je prekriven starinskim  tkanim tepihom, koji kad pogledaš, jednostavno izgubiš se u ljepoti šara koje se nalaze na njemu. Također, unutra se nalazi postolje za tespihe i stalak za Kur’an (svetu knjigu muslimana), i naravno serdžada na kojoj se vrši molitva.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture