Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Top 5 aktivnosti za aktivni odmor - Krupa na Vrbasu

Krupa na Vrbasu je prekrasan krajolik smješten u Bosni i Hercegovini. Okružena je planinskim vrhovima i zelenim brežuljcima, a bistra voda oduzima dah. Ovo je istovremeno oaza mira, ali i mjesto koje pruža bezbroj aktivnosti za one koji vole aktivni odmor. 

Jeste li ikada proveli godišnji odmor na drugačiji način od klasičnog odmaranja uz plažu ili more? Aktivni odmor je vrlo popularan, a u Bosni i Hercegovini postoji mnogo lokacija na kojima možete isprobati različite aktivnosti. Aktivnosti koje možete isprobati su vožnja kajakom, biciklizam ili rafting. Najčešće se pokraj samog smještaja nalaze tereni, teretane ili drugi sportsko – rekreacijski sadržaji. U ovom članku pročitajte top 5 aktivnosti u Krupi na Vrbasu, ako ovog ljeta odlučite posjetiti ovu popularnu destinaciju.

5. Kampiranje

Krupa na Vrbasu idealan je izbor za kampiranje. Okružena rijekom i šumom, ovo je idealna lokacija ako odlučite kampirati i uživati pod zvjezdanim nebom. Skupite ekipu i organizirajte kampiranje te na tren zaboravite na luksuze modernog života. Možete postaviti šator na samoj obali rijeke i provesti vrijeme uživajući u čistoj prirodi. Šetnje uz rijeku, istraživanje flore i faune, te večernja druženja uz vatru bit će svima nezaboravno iskustvo. Ako pak niste toliko avanturističkog duha, postoji nekoliko zona za kampiranje u kojima možete rezervirati smještaj i uživati u boravku.

4. Planinarenje

Krupa je duga 4km, a na kilometru od njezinog ušća u rijeku Vrbas nalaze se slapovi Krupe koje vrijedi posjetiti. S obzirom na uređene planinske staze oko Krupe na Vrbasu, šteta je ne prošetati ovim područjem. Usput ćete šetati kroz dio šume, prolaziti kroz stijenu i uživati u prekrasnom pogledu na krajolik koji vas okružuje. Tu možete naići na stablo koje raste iz kamena, uređene vikendice, seoska domaćinstva, stada životinja i nekoliko mostova. Usput ćete sresti i domaće ljude koji će vas rado pozdraviti i otkriti tajne života u prekrasnoj Krupi na Vrbasu.

3. Ribolov

Krupa na Vrbasu je bogata florom i faunom, a ističe se po bogatstvu ribljeg svijeta. Za ljubitelje ribolova, ovo je idealno odredište za aktivni odmor. Svake godine, na ušću Krupe u Vrbas, održava se memorijalni turnir “Vladan Kos” koji okuplja sve ljubitelje ribolova. Ako ste ljubitelj ove aktivnosti, možete provesti vrijeme na obali rijeke i uživati u osluškivanju prirode. Naravno, naoružajte se strpljenjem i odmorite um dok čekate da riba zagrize udicu. Ovdje ćete zasigurno naići na potočnu pastrmku koje ima u obilju. Ako se odlučite posjetiti neke od tradicionalnih restorana, moći ćete probati glavni specijalitet – potočna pastrmka sa uštipcima.

2. Biciklizam

Ljubitelji aktivnog odmora obožavat će biciklističke rute koje se nalaze u Krupi na Vrbasu. Biciklizam je sjajan način da istražite ovo prekrasno područje u prirodi. Osim rekreacijskih biciklističkih staza koje će vas odvesti do skrivenih ljepota Krupe na Vrbasu, novost su adrenalinske biciklističke staze. Svi koji vole malo ekstremniju biciklističku vožnju mogu uživati u sedam kilometara dugoj stazi koja vodi kroz šumu. Tu će vas čekati razni tehnički elementi, poput mostova, skokova, bentova, dropova i Wall ridea. Ljubitelji brdskog biciklizma ovdje će moći izbrusiti svoje vještine i uživati u pravoj adrenalinskoj poslastici. Sve što vam treba je dobar bicikl i kaciga!

1.Rafting

Aktivni odmor u Krupi na Vrbasu ne može proći bez glavne adrenalinske aktivnosti – raftingaTu vas čekaju rafting staze Bijeli Buk, Ada i Zvečaj. Rafting ture duge su 15-25km, a vaša avantura može trajati i po nekoliko sati. Samo trajanje će ovisiti o vremenskim uvjetima, kao i o vodostaju rijeke. Pronađite organiziranu vođenu turu po vašem izboru i doživite nezaboravno iskustvo. Rafting nudi pravi adrenalinski doživljaj, izaziva uzbuđenje spuštanja rijekom dok se istovremeno suočavate sa brzacima i uživate u prekrasnom krajoliku. Nemojte propustiti rafting na Vrbasu, garantiramo vam nezaboravno iskustvo i divne uspomene. 

 

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture