Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

logo-01

HOME

 

TOP MJESTA

 

TOP AVANTURA

 

TOP GRAD

 

BILO NEKAD

 

TOP HOTEL

 

TOP RESTORAN

 

OSTALO


Povratak na kategoriju ostalo

„Turski sud“ – napušteni svjedok jednog vremena

Turizam, tradicija i jos ponešto

Ribnica, naselje smješteno par kilometara zapadno od centra grada Kaknja, u sebi krije stare zidine zgrade za koju vrijedi naziv Turski sud. U suštini, kula je to hadži Muhamed-bega, objekat proglašen nacionalnim spomenikom 2012. godine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

[umetnime]

Od njene nekadašnje vanjštine ostadoše pukotine i linije što ih izazva pomjeranje tla eksploatacijom uglja, usljed čega je cijelo selo postepeno evakuisano i napušteno. Tišina je tu jedini komšija ovom zdanju osmanskog tipa, obraslom i prepuštenom zubu vremena. Sudbina mu je odredila, da ga se izmjesti na neko mirnije i prikladnije mjesto. Zasad, još uvijek čeka čekiće, bagere, sajle i kamione. Sve ove godine dočekuje i ispraća sunce ujutro i predvečerje, koje neumorno obasjava ostatke onoga što nekad zvaše Ribnicom. Kula kao da bdije nad njome i poput nekog čuvara drži stanje pripravnosti. A taj je nevidljivi neprijatelj već odavno proveo svoj plan, podario temelje i uzdrmao mahalu. Dođe još jedna jesen, pokuca na vrata i uvuče se u avlije i neobrane voćnjake. Zahrđale kapije i kose ograde uzalud čekaju svog domaćina. Oktobarsko lišće polahko prekriva sokak i kuće ispunjene promahom. Jezivu tišinu ponekad razbije zvuk otpalog prozora što se pod pritiskom kiše, vjetra i snijega odvojio od svoje drvene braće, pa sad sa zemlje, posmatra svijet oko sebe.

Braću je ovaj put spasio čvrsti zagrljaj bršljana što se oko njih vremenom obmotao.

[umetnime]

Detonacije sa kamenoloma svaki put zlokobno, poput sirena za uzbunu naježe stare tradicionalne fasade, otkidajući sloj po sloj, nakon čega se čovjeku čini da je ovuda prošla kakva kuga. A nije. To tek čovjekov zulum bijaše. Ništa više, ništa manje, ništa već neviđeno.

AUTOR

Mirza Imamović

Motel Malta

Restoran ExEmporio Zenica

Restoran Dva Fenjera

Apartmani Mehdijano1

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture