Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Bosanska soba je Baščaršija u četiri zida

Ako poželite upoznati čovjeka, zavirite mu preko praga. Vjerovatno smo svi čuli ovu izreku više puta, a nikada se nismo zapitali šta to ustvari znači. Često sve ono što ističemo ispred naših kuća ne predstavlja pravi odraz onoga što stvarno jeste. Tako je isto i sa ljudima, vanjski izgled, osmijeh, radost nekada ne moraju značiti da je u dubini duše sve tako lijepo i uredno. Ipak se vrlo često u beskraju korova pronađe mnoštvo mirisnog cvijeća. Prebirajući seharu uspomena, starih priča i crtica iz bosansko-hercegovačke historije i kulture kao cvijeće je zamirisala uspomena na bosansku sobu.

Bosanska soba se sastoji od prizemnih sećija koje su obično postavljene duž zidova sobe, čiji se naslonjači nalaze odmah ispod ispod pendžera, pa na taj način se onaj ko sjedi na sećiji može osvrnuti na avliju i prostor ispred kuće. Zavjese na pendžerima su uvijek bile dio ručne radinosti i ručno izheklane. Nerijetko su donošene u kuću kao dio miraza djevojke koja se tu udaje. Te zavjese su jedan od najljepših detalja koji se ističe u sobi. Na sredini sobe se nalazio drveni stočić za kahvu, a negdje u uglu sobe sinija/sofra koja je služila za postavljanje jela. S druge strane se nalazio drveni ormar u kojem se čuvala posteljina za spavanje, tako da se bosanska soba brzo i jednostavno mogla transformisati iz dnevne u spavaću sobu. Suđe u kojem se služila hrana u bosanskoj sobi, uglavnom je bilo od bakra, aluminija ili drveta. Jedinstven detalj svakako su i ručno rađeni dijelovi namještaja, rukama drvorezbara koja i danas dan predstavljaju prava umjetnička djela, te su uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Bosanska soba je vrlo važan segmenat prošlosti, ali i sadašnjosti našeg naroda, našeg bitisanja i bivanja. Sve ono što ona sadrži je od izuzetnog značaja za cjelokupnu arhitektonsku slagalicu Bosne i Hercegovine. Ranije je služila za odmor, za rahatluk, za ćejf u rane i kasne sate. Jeste ćejf, to je ono kada se pije bosanska kahva, kada se jede rahat lokum i kada se ašikuje sve dok zora ne zakuca na prozore, pa ko bliže djevojci, djevojka njegova. Uistinu bosanska soba nosi sa sobom nesvakidašnje priče u nesvakidašnjem ambijentu. Nažalost, pored muzejskih postavki i postavke Bosanske sobe u Bošnjačkom institutu rijetke su kuće u kojima danas možete popiti kahvu ili ručati u izvornoj i jedinstvenoj bosanskoj sobi.

Ako se malo više udubite u razmišljanje o bosanskoj sobi, pa se prisjetite sećija, heklanih zavjesa, bakrenih tanjira, vezenih ćilima, sinije, džezve i šećerluka, sjetite li se možda nečega? Kad zatvorim oči i razmišljam o bosanskoj sobi, sjetim se Baščaršije. Za mene je Bosanska soba Baščaršija u četiri zida, a za Vas? Ako niste sigurni i ne možete je dovoljno dobro upoznati u svojim mislima, onda je sigurno najbolje da uživo osjetite čari bosanske sobe u Bošnjačkom institutu. Doživite je onakvom kakva je nekada bila, puna rahatluka i ćejfa, prošetajte ”Baščaršijom u četiri zida”.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture