Search
Close this search box.

Bosanski vitez sa Vranduka promoviše srednjovjekovnu Bosnu kroz fenomenalne video priče (VIDEO)

Sadržaj članka

Bosanski vitez- Ibrahim Hasanspahić je rodom sa Vranduka. Njega je kao malog fascinirao stari grad Vranduk i kako nam kaže počeo je istraživati o Srednjovjekovnoj Bosni. Sve ono što je pročitao na njega je ostavilo nevjerovatan dojam.

“Gledajući film Nebesko Kraljevstvo došao sam na ideju da i ja uradim neki kratki spot o srednjovjekovnoj Bosni. Po struci sam video montažer i kamerman. Kada sam uradio svoj prvi film, mnogo ljudi je počelo da prati moj rad i dobio sam mnogo pohvala što me motivisalo da radim i dalje.” – kaže Ibrahim.

Njegova tajna uspjeha je u tome što radi ono što voli i što ga motiviše na daljnje usavršavanje. Samim tim, prilikom realizacije novih projekata, javljaju se uvijek neke nove ideje jer kako nam kaže, posao kojim se bavi je takav da svaki put nauči nešto novo.

Udruženje “Mapu kulture” i rad udruženja prati od samog početka i o njima ima samo najbolje mišljenje koje je podijelio sa nama: “Jako mi se sviđaju njihove ideje kao i njihov rad. Ponekad promovišu i moje projekte. Puno im hvala na tome.”

Njegov cilj je da prikaže modernu Bosnu kroz duh srednjeg vijeka. Tu, naravno, ulazi i Bosanski vitez te legenda o njemu. Na pitanje da predloži srednjovjekovne gradove koji su ga impresionirali dao nam je odgovor:

“Mi imamo jako bogatu historiju i jako prelijepe srednjovjekovne gradove. Po mom skromnom mišljenju ti gradovi su: Bobovac, Vranduk, Jajce, Počitelj, kula Herceg Stjepana.

A naravno pored prelijepih srednjovjekovnih gradova tu su i nekropole stećaka.” – kaže nam Ibrahim Hasanspahić za kraj.

 

 

 

Povezani članci