Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Doboj - mjesto gdje su vitezovi branili čast i pisali historiju

Naizgled stare i oronule srednjevjekovne države, bile su obavijene velom tajnih, spletki koje je poznavao veoma mali broj ljudi, a danas još manji. Ipak ono čime su se dičili stanovnici ovih prostora jeste vjera u Boga i požrtvovanost za jednu i jedinu Bosnu. Ne, nije srednjovjekovna Bosna bila nadnacionalna tvorevina već civilizacijski proces koji je omogućio osviještavanje ljudi, njihovo razumijevanje tla na kojem žive, ali taj proces doveo je i do mozaika religija, razmišljanja i stvaranja današnje multikulturalnosti.

Bosanski kraljevi u svoje poslove uključivali su tada vrlo važnu instituciju Crkvu bosansku koja bez obzira na razlike nije isključivala ni katoličku, ni pravoslavnu crkvu. Da, tada su ljudi sarađivali i zajedno učestovali u svim odlukama, nisu se razdvajali jer su voljeli zemlju na kojoj žive, zemlju koja ih hrani.

Zamisli kreneš od Sarajeva na vikend rutu gdje upoznaješ bogatstvo svoje zemlje. Ideš tako lagano i prolaziš i obilaziš ostavštvinu jedne kulturalne povijesti, Visoko, Kraljeva Sutjeska, Vranduk, Maglaj i na kraju stigneš tu. Tu su vitezovi branili čast i pisali historiju, a napadali su i pokušavali da unište jedan grad, jednu državu mnogi, ali nisu uspjevali.

Strateški jedan od najznačajnijih gradova srednjovjekovne Bosne bio je Doboj. Našim precima poznat i kao dolina boja. Mnogo krvi poteklo je rijekama Usorom, Sprečom i Bosnom, ipak naši pretci su bili ponosni jer su očuvali historijsko blago za buduće generacije.

Mnogo je tu, čitaoče, katapulta ispaljeno, mačeva slomljeno i mnogo puta su rane na tvrđavi previjene. Gradina ili Stari grad Doboj izgrađena je u XIII vijeku, a prvi put spomenuta 1415. u povelji upućenoj ugarskom caru. Prenosile su se priče o Doboju sa koljena na koljeno od vijeka i pamtivijeka, ali svima su dobro poznate dvije verzije priče o tome kako je ovaj grad dobio ime. Jedni kažu da je nekada u ovom gradu svoje prtljage ostavljao sultan Mehmed II i da je upravo od turske riječi za prtljag nastao i Doboj, a druga je da ime Doboj potiče zbog historijskih bojeva odigranih na tom tlu. Dok su se bojevi oko njih dešavali stanovnici ovog starog grada su uživali unutar zidina. Imali su oni i onda, a sjećanje na to imamo i sada amfiteatar gdje su se sva kulturna dešavanja tadašnjeg vakta zbivala.

Pozicionirana na karakterističnom obliku brda vulkanskog porijekla, a opet bogat podzemnim tunelima koji su služili za komunikaciju gornjeg i donjeg dijela stanovništva tvrđava je istinsko bogatstvo ovog kraja. Neki trgovci tog vakta su koristili upravo te tunele kao sklonište za hranu i namirnice koje su prodavali. Dok su trgovci prodavali svoje proizvode na ulazu su vitezovi, čuvari ove tvrđave dočekivali svoje posjetioce i nudili ih rakijom medovačom. Nije to obična rakija medovača. To bijaše rakija pravljena po drevnom receptu.

Autor: Armin Bečić

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture