Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Dom kulture prvi objekat izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske u BiH

Značaj kulture za jedan narod je itekako značajno, a u ovisnosti od ulaganja u kulturu i duhovne vrijednosti ovisit će i koliko se zna za taj narod. U Bosanskoj Krupi su itekako svjesni da u razvoju i afirmaciji kulture čuvaju historiju svog grada.

Da kultura živi u svakoj pori i osobi u Bosanskoj Krupi pokazali su mnogi pjesnici, pripovjedači, književni kritičari, historičari, muzičari, slikari, udruženja likovnih umjetnika, gradski horovi, kulturno-umjetnička društva i dr. 

Interesantan je podatak da je kultura od davnina stanovnik ovoga grada, a upravo najstariji objekat na području Bosanske Krupe, pa i cijele BiH izgrađenih u vrijeme Austro-Ugarske jeste upravo Dom kulture. Zgrada Doma kulture je specifična po svom arhitektonskom i građevinskom zdanju sagrađenom od posebnog kamena davne 1903. godine. Prema podacima sama zgrada se počela graditi i ranije, pa tako postoje podaci koji svjedoče da su prvi radovi na zgradi počeli 1878. godine. Dom za kulturu je bio i u tom periodu atrakcija o čemu svjedoče i prve fotografije panorame Bosanske Krupe kao i autentične fotografije koje se nalaze u arhivu u Beču.

Rekonstrukciju zgrade nakon agresije na BiH finansirala je asocijacija “Ponti di Pace” kada je saniran prostor Gradske galerije i Kamernog teatra. U međuprostoru koji povezuje dva krila smještena je Gradska biblioteka.

Centar za kulturu predstavlja lokalni centar informisanja od posebnog društvenog interesa koji doprinosi općem obrazovanju, informisanju i zadovoljavanju kulturnih potreba. Ima značajnu ulogu i u sistemu unapređenja odgojno-obrazovnog rada, razvoja stručnog i naučno-istraživačkog rada na području općine.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture