Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Vremeplov Hasana Keranovića: Avlija moje nane

Turizam, tradicija i jos ponešto

Poseban je bio miris u avliji moje nane.

Poseban je bio miris u avliji moje nane. U avliji krase dva prekrasna visoka stabla i jedno stablo bilo tresnja a drugo jabuka.
Njihov miris najopojniji je u proljeće kad sve cvijeta i miriše. Taj opojni miris vraća me daleko u same početke mog djetinjstva.

Da baš je moje nane avlija bila posebna. Kako i nebi, kad je u avliji bilo posebno cvijeće, ruže koje je nana pažljivo o njimq brinula. Kada bi neko pravio parfem mog djetinjstva morao bi doći kod moje nane na selo i kantom grabiti vazduh iz nanine avlije i kompresovat ga i pakovat u male bočice, pa ih na pijaci prodavati.

U avliji je nekad zajedno sa nanom sjedio i djed, pa su onako znali da divane i pričaju uz kahvu. I kada bi neko kroz mahalu prošao – a nane odmah bi zvala na kahvu. Jer nana je bila baš glasna i prolaznici su morali da svrate

U školu kada sam krenuo sve se nekako promijenilo i sada ta avlija ne predstavlja izvor moje radosti, moje mladosti i sjećanja. Više nema onog mirisa i cvijeća, nema onog rahatluka i veselih priča koje je znala moja nana da mi ispriča.

Da bome i nema! Nema te kuće stare, nema te mirisne avlije, nema tog rahatluka, nema onih više prela i sijela…nema ni dida ni nane, ostale su nam samo lijepe uspomene i fotografije koje nas podsjećaju na one dobre insane.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture