Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Izložba oružja koja poziva na očuvanje kulturnog nasljeđa i moć interpretacije historije kroz materijalne ostavštine (VIDEO + 360 fotografije)

Turizam, tradicija i jos ponešto

U okviru izložbe Bošnjačkog instituta – fondacije Adila Zulfikarpašića nalaze se primjerci hladnog i vatrenog oružja iz perioda XV. do XX. stoljeća. Oružje najčešće simbolizira vrijeme iz kojeg datira pa tako i ove vrste pokazuju moć, napredak i stvaralački duh vremena iz kog dolazi. Također, jedna od karakteristika oružja jeste prikazivanje i održavanje statusa muškarca u društvu kao simbola zaštitnika porodice. Zapravo, oružje karakteriše Bosnu i Hercegovinu tog perioda i vrlo često iz njega možemo uvidjeti napredak i ratničku spremnost tog doba u našoj zemlji.

Postoje razne vrste kako hladnog tako i vatrenog oružja koje je korišteno. „Jatagan“ ili „Handžar“ je vrsta dugog noža koju su uobičajno nosili muškarci u Bosni i Hercegovini. „Sablja“ je također bila uobičajna oprema u oružju koja je u našu zemlju došla sa osmanskim osvajanjem a vrlo brzo se počela praviti i kod nas. Pored noževa koji su bili u upotrebi, od vatrenog oružja uobičajna je bila mala puška takozvana „kubura“.

Postojao je i niz manjih pušaka koje su svoje nazive dobivale po mjestu ili načinu izrade. Naime, najveći komadi oružja koje su muškarci nosili su bile duge puške često nazivane „šišane“ . Zapravo, oružje je pravljeno na različitim mjestima u Bosni i Hercegovini, te su time otvarane radnje upravo za tu primjenu. Oružje je karakterističan dio, kako materijalnog, tako i nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Kako su ga muškarci koristili kao način održavanja statusa, tako se njegovoj izradi pristupalo sa velikom pažnjom.

Pored toga, važno je bilo da oružje bude bogato ukrašeno, pa se to radilo različitim kaligrafskim ukrašavanjem sa dragim kamenjem i sedefom.

Zanimljivo je da bez skupocjenog oružja muškarac se nije pojavljivao na bitne događaje i kao takvo ono nije bilo namjenjeno za boj. Kada se pogleda ovo oružje zapravo može se uočiti status Bosne i Hercegovine u ovom periodu. Vrlo je važno postojanje ovakve izložbe koja poziva na očuvanje kulturnog nasljeđa i moć interpretacije historije kroz materjalne ostavštine. Time daje prostora svakome od nas da zaključimo po nešto o Bosni i Hercegovini na osnovu oružja iz perioda XV-XX stoljeća.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture