Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Jezero Nula- Prelijepi biser Bosne i Hercegovine koji ostavlja bez daha

Samo jezero ostavlja bez daha sa svojom ljepotom svakog posjetioca. Ljubiteljima prirode i jezera, svakako preporučujemo da posjete ovaj prelijepi biser Bosne i Hercegovine.

Jezero Nula ili poznatije kao jezero Smreka se nalazi nedaleko od Vareša, na kopu bivšeg rudnika željeza „Smreka“. Nastalo je početkom 1990-ih. Ovo jezero predstavlja najveći bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini. Dubina jezera iznosi 107 metara, dužina mu je 610 metara, dok mu je širina 320 metara. Voda u samo jezero dolazi iz obližnjih potoka i podzemnih voda. Jezeru se može pristupiti sa lokalnog puta. 

Jezero Nula krije mašine iz nekadašnjeg rudnika

Jezero Nula ili jezero Smreka najčešće  koriste ribolovci i kupači. U periodu od januara i februara jezero je zaleđeno u prosjeku 40 cm leda. Okruženo je brdom „Kota“ sa sjeverne strane i brdom „Vekovac“ sa južne strane. Okružen s planinama, u samom jezeru se i dalje mogu pronaći mašine koje su se koristile u nekadašnjem rudniku. Također, prije samog jezera nalaze se i dalje rudarski objekti, tako se može vidjeti i nakon 30 godina da je nekada tu bio rudnik. 

Jezero Nula na svoje posjetioce ostavlja zadivljujući i opuštajući efekat

Samo jezero ostavlja bez daha sa svojom ljepotom svakog posjetioca. Ljubiteljima prirode i jezera, svakako preporučujemo da posjete ovaj prelijepi biser Bosne i Hercegovine. Sa svojom zelenkasto-plavom bojom jezero ima zadiviljujući i opuštajući efekat na svakog posjetioca. Stoga, ako razmišljate gdje biste mogli da otputujete i odmorite se, onda svakako vam preporučujemo da se prvom prilikom zaputite ka Varešu i posjetite ovo prekrasno jezero Nula.

Znamenitosti u blizini jezera Nula u Varešu

Kulturna baština Vareša u kojem se nalazi jezero Nula je fascinantna. Tu su se onomad gradile i crkve i džamije. Tu niko ni tada, a ni sada, nikome nije smetao. Da je uistinu tako bilo pokazuju nam zidne utvrde na Bobovcu, crkva Sv. Mihovila i stara džamija na Karićima. Međutim, kroz dugu i burnu povijes bosanskohercegovačkog naroda to sjedište bosanskih vladara – Bobovac se znatno izmjenio.

Danas, u crkvi se ne održavaju obredi, već služi za održavanje mnogih kulturnih sadržaja, promocija knjiga i koncerta klasične muzike, a vrata su joj uvijek otvorena za posjetioce. 1962.godine uvrštena je u popis nepokretnih spomenika Bosne i Hercegovine. Stara crkva u Varešu već više od 300 godina prkosi vremenu i neprilikama koje je snalaze, te je spomenik koji nosi jednu veliku priču o vremenu i ratovima, razumjevanju i slobodi vjere.

Brojne legende i narodna vjerovanja se vežu za Hajdar–dedinu džamiju. Prema jednom od predanja, u selima koja se prostiru oko Karića, masovno je počela oboljevati stoka. Ne znajući šta će, mještani (većinom pravoslavno stanovništvo) odu do pravoslavnog sveštenika. Sveštenik ih upita da li imaju neku crkvu u svom okruženju, oni mu odgovoriše da nemaju. Dalje ih upita da li imaju ikakvu bogomolju tu. Mještani mu odgovoriše da ima jedna stara džamija u koju niko ne ide jer tu više nema muslimana. Sveštenik im reče da se pobrinu o toj džamiji i da je održavaju pa će im stoka ozdraviti. Oni tako uradiše i njihova stoka je nakon toga ozdravila.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture