Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Vareš - brdski gradić gdje naprosto opustiš dušu i uživaš u spokoju

Neki gradovi su prkosni i ponosni, a drugi su pak oronuli i traže izlaz iz sivila međutim svi oni imaju svoje doba kada imaju magiju koja im daje posebnu sliku i zvuk.

Vareš je mjesto puno ljudi dobre volje. Ti, da, upravo ti, Varešaci su voljni da rade, da povlače konkretne poteze za svoj grad, za svoj Vareš. Taj rad im upotpunjuje mladost, a stvara sretne uspomene za starost. Da čitaoče, u tom malom gradiću nedaleko od Sarajeva, da u tom brdskom gradiću naprosto moraš opustiti dušu i uživati u spokoju slušajući kako Vareš diše, a on zaista diše kao što su u njemu disali i bosanski banovi, kao što su u njemu disali vrijedni Varešaci koji su oduvijek kopali i prerađivali željezne rude o čemu svjedoče spomeni na okolna sela.

Grad Vareš, pod tim imenom i na tom lokalitetu koje egzistira danas se spominje u 15. stoljeću za vrijeme upravitelja Jakuba Hadum-paše. Turska vlast je mnogo značaja polagala u ovaj gradić zbog uspješnog obrtničkog rada za koji se nadaleko čulo, a dolaskom Austro-Ugarske ovaj grad doživljava pravi preporod u punom smislu te riječi.

Vareš postaje mjesto gdje gospodarstvo cvjeta, a posla ima na pretek. Budući da je gospodarstvo bilo od izuzetne važnosti za tadašnju Austro-Ugarsku, počinje era izgradnje i ulaganja u Vareš, pa tako grade i prvu visoku peć za taljenje rude željeza, te se vrši renoviranje majdana kojih je bilo mnogo . Nakon Drugog svjetskog rata, industrijski razvoj samo raste, ruda se kopa sve više i više, a Vareš postaje pravo industrijsko središte.

Kulturna baština ovog malog gradića je bogata. Tu su se onomad gradile i crkve i džamije. Tu niko ni tada, a ni sada, nikome nije smetao. Da je uistinu tako bilo pokazuju nam zidne utvrde na Bobovcu, crkva Sv. Mihovila i stara džamija na Karićima. Međutim, kroz dugu i burnu povijes bosanskohercegovačkog naroda to sjedište bosanskih vladara – Bobovac se znatno izmjenio.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture