Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Narodna nošnja je etiketa naroda i tradicije kroz različite vremenske periode

Turizam, tradicija i jos ponešto
Narodna nošnja

Cjelokupna kultura, narodna umjetnost i svi običaji jednoga naroda nazivaju se folklor, odnosno folklorni. Folklor se odnosi i na narodne igre i plesove, popratnu narodnu nošnju i instrumente, odnosno, predmete koji se koriste u istoj.  Cjelokupna narodna baština koja se sačuvala tradicijom, odnosno plesovi, pjesme, napjevi, pripovjetke, poslovice, pitalice, zagonetke, graditeljstvo i likovna obrada materijala spada u folklor jednoga naroda.

Historijski gledano, narodna nošnja svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini zapravo je odraz načina odijevanja žena, muškaraca i djece kroz različite vremenske periode. Narodna nošnja domaćeg, domicilnoga stanovništva svakako se razlikuje od načina odijevanja odnosno narodne nošnje vladajućih struktura određenoga vremenskoga perioda.

U Bosni i Hercegovini postoji pravoslavna narodna nošnja, hrvatska narodna nošnja, muslimanska narodna nošnja i jevrejska narodna nošnja. Jak uticaj orijentalnoga odijevanja (tamne boje tkanine, minimum nakita i neupadljivost) možete primijetiti na svim ne-muslimanskim narodnim nošnjama. Crkveni proglas iz 18.stoljeća govori baš o načinu odijevanja ne-muslimanskoga stanovništa.

Narodna nošnja se može podijeliti na mušku, žensku i dječju, u okviru kojih postoje manje podjele na narodnu nošnju za kuću, za izlazak, za ulicu, svečana narodna nošnja i dr. Zajednička karakteristika svih narodnih nošnji je bogatstvo veza, fine tkanine za izradu, interesantni krojevi i bogatstvo i raznolikost dodatnih predmeta. Važno je istaći da su politički, vjerski i staleški momenti, također, uticali na raznolikost narodnih nošnji u Bosni i Hercegovini.

Prilikom posjete Tvrđavi u Travniku unutar prostorija možete naći ove nošnje

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture