Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Znate li priču o Staroj crkvi u Varešu?

Priča o najstarijoj katoličkoj crkvi, počinje još i prije dolaska Osmanlija u Bosnu. Ova crkva, nepoznatog graditelja i tačne godine osnivanja nosi sa sobom veliku historiju, burnu prošlost i autentičan izgled.

Stara crkva u Varešu ili crkva svetog Mihovila je katolička crkva u Varešu koja je tokom svoja tri vijeka postojanja prošla kroz burna razdoblja i razne vladavine. Među stanovnicima Vareša poznata je i kao “mala crkva”. Njen značaj kao najstarije katoličke crkve u Bosni i Hercegovine je neopisiv, a i činjenica da je jedan od rijetkih objekata koji datira još iz srednjeg vijeka.

Crkva je u toku svog postojanja doživjela mnogo požara, međutim dva najveća i najpoznatija su u 18. i 19. stoljeću. Nakon što je cijelio Vareš bio zahvaćen požarima u doba Velikog Bečkog rata, stara crkva u Varešu je također izgorila pa je sagrađena nova, pod fermanom sultana Ahmeda III, 1719.godine. 

Skoro stotinu godina nakon, u požaru 1816. godine uništen je krovni svod, te je vršeno miniranje crkve. U 19. stoljeću crkva je iz temelja obnovljena, ali su ostali neki znaci miniranja kao podsjetnik na njenu burnu prošlost. Crkva se nakon svih uništenja i dan danas očuvala u skoro istom izgledu kojeg je imala i kada je prvi put izgrađena.

Stara crkva u Varešu danas

Kako bi u crkvu moglo ući što više ljudi proširena je njena unutrašnjost . Međutim kada  se posmatra s vana, djeluje i dalje kao da je veoma mala. U crkvi su smješteni kipovi koji su doneseni iz Venecije 1730. godine kao i namještaj koji se donosio do kraja 19.stoljeća. Vanjskim izgledom privlači pažnju posjetiocima Vareša upravo zbog zadržane autentičnosti.

Unutrašnjost crkve bogata je raznim predmetima historijskog značaja. Dijelovi namještaja predstavljaju fragmente nekad većih cjelina, donošenih tokom 18. i 19. stoljeća. Barokni tabernakul je vjerovatno nabavljen u Veneciji kao i kip svetog Mihovila, oko 1730.godine.

Mali drveni oltar posvećen posvećen Gospi, sa volutama i pticama pri vrhu, darovan je crkvi u spomen oca Stjepana Marjanovića 1830.godine. Na Gospinom oltaru nalaze se barokni kipovi Gospe na oblaku i anđela sa svijećnjacima, kao i četiri duborezna svijećnjaka, što je sve nastalo u period između 17. i 18. Stoljeća.

Enterijer crkve kao cjeline djeluje veoma skladno bez obzira što se u njemu nalazi mnoštvo fragmenata nabavljenih u rasponu od 17. do 19. stoljeća, koje su izrađivali majstori različitih sposobnosti i opredjeljenja. Sve ovo svjedoči teškim vremenima za vrijeme vladavine Osmanskog Carstva, u kojima su fratri ipak nalazili načine da očuvaju, obnavljaju i opremaju svoju crkvu.

Danas, u crkvi se ne održavaju obredi, već služi za održavanje mnogih kulturnih sadržaja, promocija knjiga i koncerta klasične muzike, a vrata su joj uvijek otvorena za posjetioce. 1962.godine uvrštena je u popis nepokretnih spomenika Bosne i Hercegovine. Stara crkva u Varešu već više od 300 godina prkosi vremenu i neprilikama koje je snalaze, te je spomenik koji nosi jednu veliku priču o vremenu i ratovima, razumjevanju i slobodi vjere.

Vareš - stara crkva u Varešu

AUTOR

Ena Kuršumlija

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture