Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Stećci u Konjicu - nijemi svjedoci bogate historije ovog kraja

Kada govorimo o srednjem vijeku prva stvar koja nam padne na pamet su sigurno stećci, koji predstavljaju obilježlje Srednjevjekovne Bosne i možemo sa sigurnošću reći da oslikavaju tadašnji život. Stećak je vrsta kamenog nadgrobnog spomenika. Sam naziv potječe od glagola stajati. Pored Bosne i Hercegovine stećke još možemo pronaći i u Hrvatskoj, Srbiji i Crnog Gori.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, stećci u Konjicu su jedni od najljepših. Nekoliko spomenika iz Lisičića i Ostrošca je preneseno u Konjic, u park ispred Repovačke džamije. U centralnom dijelu tog parka nalazi se travnjak na kojem je postavljeno pet stećaka. Stećci u Konjicu preneseni su sa različitih lokaliteta, najviše ih je preneseno sa nekropole Gošića han. Jedan je prenesen sa lokacije Memidžanovo groblje dok je drugi pronađen osamljen nadomak željezničke stanice u Lisičićima. Svi su napravljeni od kamena vapnenca, dobro su obrađeni i očuvani. Ono što je najzanimljivije su ukrasi koji nam govore dosta stvari o tadašnjem narodu, a ovi stećci su ukrašeni sa svih strana.

Na osnovu tih motiva možemo saznati dosta stvari, od toga kako se lovilo, preko odjeće koja se nosila, do toga kakav je odnos bio između žene i muškarca. Ovih spomenika je u našoj zemlji sve manje, nagriza ih vrijeme ili ih jednostavno uništavaju u građevinarstvu, pa zbog ovih razloga vlast je morala da ih zaštiti.  O motivima koji se mogu vidjeti na ovim stećcima bi se moglo pisati danima ali bi opet bilo nedovoljno jer to je nešto što morate vidjeti kako bi mogli razumjeti njihovu poruku. Planirano je da se nominuju za upis u listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, što nam samo potvrđuje njihovo duboko simboličko i historijsko značenje.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture