Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Stari grad Vranduk Vam omogućuje da vidite kako je život izgledao u vremenima kraljeva (FOTOGALERIJA)

Vranduk je grad u Bosni i Hercegovini koji se nalazi oko 10 km od centra Zenice. Ime grada je izvedenica iz riječi branduk – brani. Prvo spominjanje ovog grada datira još iz 1410. godine, u žalbi dubrovačkih građana, koji su mađarskom kralju poslali o djelovanju njegovih vojnika. Nemoguće je spomenuti grad Vranduk, a da se izostavi istoimena Tvrđava koja predstavlja istinsku medalju ovog grada. Pretpostavlja se da je stari grad Vranduk podignut krajem 14. stoljeća, te predstavlja riznicu saznanja o srednjovjekovnoj Bosni.

Od osnivanja pa do 1463. godine, kada su Osmanlije osvojili Bosnu, Vranduk je bio banski a potom i kraljevski grad. Kralj Tomaš je posebnu pažnju posvetio ovom gradu te je ispod podigao Crkvu sv. Tome, svog zaštitnika. On je za taj čin dobio povlastice od pape, grad je preuredio a bedeme ojačao. U Vranduku su ostavljeni mnogi tragovi i ožiljci koji su i danas vidljivi stotinama godina kasnije. Pored srednjovjekovnog perioda tu su tragovi koji su ostavili Osmanlije a potom i Austrijske trupe.

Unutar zidova starog grada pronađeni su brojni arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda kao što su posude, nakit, novčići, alatke i sl. Tvrđava odiše jednostavnošću, ona pripada vrsti planinskih utvrda i sastoji se od kaštela s glavnom kulom i okolnim zidinama. Uprkos izmjenama i dopunama koje su se dešavale, tvrđava je zadržala svoj izvorni oblik. Tvrđava je obnovljena te pretvorena u muzej, posjetioci koji dolaze u Vranduk, u želji da saznaju nešto više o historiji Bosne, mogu posjetiti tvrđavu u Vranduku u kojoj se nalaze razne postavke koje vizuelno mogu prikazati kako je to život izgledao u prijašnjim vremenima.

Nakon što kročite u veliku kulu dočekat će vas razno oruđe i alat koji se koristio u srednjovjekovnom periodu, pored toga posuđe i viteška odora. Nakon što se popnete uskim stepenicama koje vode do drugog sprata moći ćete vidjeti kako je izgledala kraljevska odora a postavka stola dočarat će vam kako su njihove kraljevske večere izgledale. Na koncu dođite i na treći sprat i pogledajte kako je izgledalo biti pisar, tu se nalazi i pisareva uniforma, stol za pisanje, stara hartija, pero i sve ostalo što je tada bilo potrebno jednom pisaru. Tvrđava Vranduk i njene zidine ne odišu samo hladnoćom kamena od kojeg je izgrađena nego prkosom, hrabrošću i historijom. Tvrđava je proglešena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Mnogo je razloga za posjetu Vranduku, a tvrđava predstavlja samo jedan od njih.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture