Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Kuršumlija džamija je neprocjenjivo bogatstvo maglajskog i bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa (360 FOTO + FOTO)

Turizam, tradicija i jos ponešto

Jedna od najvećih, a po načinu zidanja i najvrijednijih bosanskohercegovačkih džamija je Jusuf-pašina džamija, poznata još i pod imenom Kuršumlija.

Smještena je u starom dijelu Maglaja, na desnoj obali rijeke Bosne. Njena izgradnja se veže za 1560. godinu i za čuvenog graditelja Sinana, koji je poznat po izgradnji Starog mosta u Mostaru. Vrijeme njenog nastajanja poklapa se sa vremenom djelovanja škole mimara Sinana, koja nosi obilježje klasičnog stila osmanske arhitekture.

Džamija je dobila ime po svom graditelju Jusuf-paši Kalamunu, koji je na carskom dvoru imao titulu beglerbega. U Budimu je pašovao, a kasnije je imenovan vezirom i pozvan je u Carigrad. Ono što je zanimljivo, jeste to da je njegova džamija u narodu poznata pod imenom Kuršumlija zbog toga što je pokrivena kuršumom ili olovom. Džamija je jedinstvena po načinu svog konstruisanja. Četvrtastog je oblika, pokrivena visokim kubetom, a pred njom je prostran trijem, koji je zbog svojih tankih stubova, lukova i manjih kupola što ga pokrivaju, jedinstven u BiH. Kompletna arhitektura dostojno odolijeva izazovima vremena već peti vijek.

Danas se u džamiji održava svakodnevni vjerski život, a ona zbog svih svojih znamenitosti predstavlja neprocjenjivo bogatstvo
maglajskog i bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa. Ono što je bitno napomenuti jeste to da je džamija uvrštena u UNESCO-vu kolekciju svjetskih spomenika što dodatno govori o njenoj vrijednosti.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture