Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Stari Most je mjesto gdje se puni pozitivnom energijom

Na jugu BIH ima jedna zelena rijeka koja šumi, dok je grli on. Te davne 1566. godine jedno drugom se zavjetovaše na vječnu vezu. Stari most je tada predstavljen kao najveća lučna konstrukcija na svijetu. Iako se za kamen kaže da je hladan,  on ipak izaziva toplinu oko srca. 

Na jugu BIH ima jedna zelena rijeka koja šumi, dok je grli on. Te davne 1566. godine jedno drugom se zavjetovaše na vječnu vezu. Stari most je tada predstavljen kao najveća lučna konstrukcija na svijetu. Iako se za kamen kaže da je hladan,  on ipak izaziva toplinu oko srca.  Za njegovu izgradnju lično je urgirao sultan Sulejman Veličanstveni, a gradio ga je mimar Hajrudin, učenik mimara Sinana. 

Stari most je omogućio svima da dožive ljepša jutra kraj njega. Ma ne samo jutra, nego i sumrak, a i proljeće ima svoje čari. Ama svaki trenutak na Starom Mostu je priča za sebe. Zato ovaj put smo odlučili da prilog bude sniman kroz sva četiri godišnja doba kako bi prikazali njega u svim izdanjima. On onako visok i gord ostaje jednako lijep u svako doba godine. 

Ljeti pušta da djevojke u najljepšim haljinama defiluju njim i dive mu se, ali njegove čari u gradu sa najviše toplih dana nisu rezervisane samo za 3 mjeseca. Ima i zima svoje čari. Kada vjetar zaigra ples koji te natjera da se zakopčaš, ali ti je u srcu toplo. Puno meraka. Valjda mu to daje posebnu draž. Ta bura koja kida, a istovremeno te puni pozitivnom energijom. Iako je star, on ne stari, on je mlad, a nije u jeku mladosti. 

Poznat je i po skokovima, a kako to obično biva svaka lijepa priča ima i filmsku pozadinu tako «Dječak i most» na IV svjetskom festivalu dokumentarnog i TV filma koji je održan u Londonu 1971. godine dobio je prvu nagradu za kameru, a u filmu se govori o oslobađanju mladih skakača da skoče sa Starog mosta što predstavlja svojevrsnu provjeru njihove zrelosti. 

Stari Most u ratu i obnova

A onda su došla ona tužna vremena kada je letio i Stari most. Mostarci kažu da su to bili tužni dani kada je 1993. Rođeni pogođen, ali ni tada nije umro, a ni pao. On je skočio dole i obećao mostarcima da će izroniti i nastaviti tamo gdje je stao. Tamo gdje su svi stali. Bila je to 2004. godina. Tada je Stari izroni i nastavio gdje je stao. Sa njim se vratio i turizam, a nastavila i tradicija skokova sa Starog mosta. Ovaj događaj poznatiji je kao Mostarska lasta i zaista je zanimljiv doživljaj za svakoga tko se nađe u blizini. 

Posjetite Stari most, skriveni dragulj Bosne i Hercegovine

Ako se nalazite u Mostaru, ne propustite posjetiti most Kriva Ćuprija koji povezuje dvije obale rijeke Neretve.  Ako ste ljubitelji adrenalinskih aktivnosti, Skywalk Fortica idealan je izbor za Vas. Sa ovog vidikovca pruža se panoramski pogled na okolinu i prirodu koja ga okružuje što pruža dodatnu dozu avanture.

Nedaleko Mostara, nalazi se Blagaj. Blagaj je slikovito mjesto smješteno u Bosni i Hercegovini, poznato po svom prirodnom i kulturnom bogatstvu. Najpoznatija atrakcija u Blagaju je Tekija na Buni, derviška tekija koja se nalazi pored rijeke Bune. Posjetitelji Blagaja mogu istražiti bogatu historiju, uživati u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji i doživjeti jedinstvenu atmosferu ovog čarobnog mjesta.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture