Posjeti.ba logo

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Posjeti.ba

Upoznaj stari grad Vranduk

U današnje vrijeme ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega

Stari grad Vranduk je gledajući sa historijskog aspekta jedna od najznačajnih tvrđava u BiH je Vranduk. Nalazi se na prostoru gdje je bilo šest tvrđava u zeničko dobojskom kantonu. Vijekovima je sa ponosom Vranduk bio poznat kao “Kapija Bosne” ili “Ključ Bosne” jer ulazak u Bosnu svim osvajačima je bio moguć jedino osvajanjem ove tvrđave.

Prvo zabilježeni pisani dokumenti u kojima se Vranduk pominje datiraju iz 1410. godine kada su ugarski vojnici zarobili trgovce iz Dubrovnika pod tvrđavom. Nedugo nakon toga upravo ova tvrđava postaje kraljevski grad. Osmanlije su u više navrata pokušale okupirati ovaj grad, ali tek 1463. godine okupacija je uspjela Sultanu Mehmed Fatihu II. To je trenutak kada je Bosna postala dio Osmanlijske imperije.

Stari grad Vranduk je klasični primjer srednjovjekovne bosanske utvrde, koja se nalazi u brdsko-planinskom terenu i koja upravu svoju poziciju koristi u svrhu odbrane. Na izgled mali grad unutar tvrđave je mogao primiti 25 stalno stacioniranih vojnika. Zahvaljujući svom geostrategijskom položaju, Vranduk je predstavljao jedno savršeno odbrambeno utvrđenje u širem području centralne Bosne. Bio je teško osvojiva tvrđava i u svom pohodu na Sarajevo, Eugen Savojski ga je zaobišao, a potom zauzeo Sarajevo i spalio ga. U svojim zapisima Savojski navodi da je Vranduk „ključ Bosne“ i iako je osvjio sva mjesta na pravcu od Doboja do Žepća, u dolini rijeke Bosne, Vranduk je zaobišao. Procijenio je da ga nemože osvojiti !

Džamija koju su po dolasku u Bosnu izgradili osmanski vojnici i danas gordo stoji i nosi ime Sultana Fatiha i jedna je od rijetkih koje je on izgradio u Bosni. Danas se tvrđava koristi kao turistićki dragulj i za razne ljetne kulturne manifestacije.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture