Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Sarajevski atentat 1914. - činjenice o najpoznatijem atentatu na Balkanu

Povijest i mnoge povijesne knjige nas uče da je sarajevski atentat bio uzrok za izbijanje Prvog Svjetskog rata. Međutim, mnogi povjesničari se slažu da ovaj događaj kada je Gavrilo Princip (pripadnik tadašnjeg pokreta Mlada Bosna) 28. juna 1914. ispalio metke i ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, je pokrenuo niz događaja koji su kao krajnji ishod imali početak Prvog Svjetskog rata. Tajna organizacija Mlada Bosna imala je za cilj da bunama, ustancima i atentatima zbaci vladavinu austro-ugarske u Bosni i Hercegovini. Govorimo o povjesnim činjenicama od prije 103 godine, i povjesničari kažu da ni jedan atentat u savremenoj povijesti nije ostavio takav trag kao Sarajevski atentat.

Posjeta austrougarskog prijestolonasljednika vojnim garnizonima

Austrougarski prijestolonasljednik Franc Ferdinand sa suprugom Sofijom trebao je doći u Sarajevo (na poziv tadašnjeg guverenera Bosne, generala Oscara Potioreka) da posjeti vojne garnizone i nadgleda vojne vježbe austrougarskih vojnika. Doputovali su u Sarajevo vozom iz Metkovića (Hrvatska) 27. Juna 2014. Bili su smješteni u hotelu Bosna (današnji kompleks Hotela Ilidža) na Ilidži. Službena večera se održala u večernjim satima 27. Juna 2014.
28. juna 2014 nadvojvoda Franz Ferdinand je svom vozaču naredio da ne žuri s namjerom da detaljnije razgleda grad. U Vijećnici je bio organiziran svečani doček. Gosti su se vozili duž Appelovog keja (danas Obalom Kulina Bana).

Prvi pokušaj atentata nije uspio, kada je jedan od učenika urote neuspješno bacio bombu (koja je eksplodirala ispod automobila). Vozač je vidio bačenu bombu i ubrzao vozilo.

Druga bačena bomba je bila ubojita

Automobil Gräf & Stift(u kojem su ubijeni Franz Ferdinand i Sofija je danas izložen u vojnom muzeju u Beču) sa gostima je stigao do gradske Vijećnice, gdje je održan kratki prijem. Potom su krenuli ka bolnici da posjete ranjenike, stradale u napadu bombom. Vozili su se istim putem do bolnice, kada je vozač napravio kobnu grešku i naglo skrenuo u usku ulicu Franca Jozefa (današnja ulica Zelenih beretki). Iako je vozač nastojao automobil sa gostima vratiti natrag na Appelov kej, atentator koji se nalazio na uglu ove dvije ulice je ispalio kobne hice i tako ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.
Atentator Gavrilo Princip i ostali pripadnici pokreta Mlada Bosna, koji su učestvovali u pripremi atentata, su uhapšeni. Osuđeni su na doživotne robije. Većina je umrla u zatvorima širom Austro-ugarskog carstva. Nakon što se Prvi Svjetski rat završio, ostaci učesnika atentata su ekshumirani i ukopani na groblju Svetog Marka na Koševu.Kapela vidovdanskih heroja je sagrađena na ovom groblju u spomen na pripadnike pokreta Mlada Bosna.
Na mjestu pogibije nadvojvode i njegove supruge nalazi se spomen-ploča. U obližnjoj zgradi je izgrađen Muzej Sarajeva. Period austrougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom je ujedno i glavna tematika ovog muzeja.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture