Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Vodopad Bliha - nova destinacija za vjenčanje iz snova

Vodopad Bliha u posljednje vrijeme biva lokacija koju mladi parovi biraju, kao idealno prostorno opredjeljenje kada su u pitanju svadbene svečanosti

Vodopad Bliha ili Blihin skok se nalazi između sela Fajtovci i Kamengrada u okviru općine Sanski Most i puta Lušci Palanka. Ovakav vodopad ste vidjeli samo u bajkama, a posjeduje ga bosanskohercegovački turizam.

Na osnovu zakonskih odredbi ova prirodna ljepota je sada stavljena pod zaštitu i zvanično predstavlja spomenik. Posjećenost ove destinacije je jednaka tokom cijele godine. Tome najviše doprinose mogućnosti realizacije raznih aktivnosti. A samo neke od njih su alpinizam, planinarenje, streljaštvo, jahanje na konjima, lov, ali i rekreativno trčanje. Vodopad Bliha u posljednje vrijeme biva lokacija koju mladi parovi biraju, kao idealno prostorno opredjeljenje kada su u pitanju svadbene svečanosti. Vodopad je visok 40 metara, a širok 10 metara.

Još jedna posebnost se ogleda u legendi koja je vezana za ime vodopada. Smatra se da je rijeka dobila ime po jednoj od sestara. U vrijeme kuge dvojica braće odlučuju oženiti svoje sestre, ali one to odbijaju. Braća ubijaju Blihu i Zdenu, te njihova tijela sahranjuju u vrhu planine u kojoj su potekla dva vrela. Naime, u ime vijekova, postoji i drugi mit. On propovijeda da su jedna drugu gurnule sa planine, a narod je odlučio po njima nazvati rijeke.

Rijeka Bliha je lijeva pritoka rijeke Sane, izvire u mjestu Donji Lipnik. Ova rijeka ima svoje pritoke u vidu manjih rijeka ili potoka a to su: Suvača, Obarak, Modrašnica, Hatiraj i Suhača. U prošlosti su na Blihi bile mnogobrojne vodenice, a rijeka je kako u prošlosti tako i danas bila sklona povremenim izlijevanjima. Rijeka Bliha je relativno čista rijeka, a u njoj su svoje stanište pronašle mnoge riblje vrste od kojih svakako prednjače: potočna pastrmka (lat. Salmo trutta morpha fario) i klijen (lat.Leuciscus cephalus), a tokom ljeta u njen tok ulazi i škobalj  (lat.Chondostroma nasus) zbog mrijesta.

Pristup vodopadu Bliha je do danas sankcionisan, pa se do njega dolazi lakše i sigurnije, dok se ranije put svodio na makadam i strmu kaldrmu. Općina Sanski Most izdvojila je 63.000 KM. Bogat je florom i faunom, te je do njega potrebno pješačiti 15 minuta, što se na kraju i isplati. Staza je napravljena od drveta i drugih prirodnih materijala kako se ne bi narušila priroda. U sklopu ove turističke destinacije nalazi se i ugostiteljski objekat “Zdena“.

2019. je urađeno i stepenište koje odaje fascinantan vizuelni dojam. Također ove godine je BH Pošta pustila u promet poštansku markicu iz opusa geomorfoloških spomenika prirode, a na markici se nalazi vodopad Bliha. Tiraž ove markice je 10.000, a vrijednost 0.90 KM. Autor ove marke je Samir Sinanović. Štampan je FDC koverat sa istim motivom.

Kada već posjećujete vodopad Bliha, možete pogledati i pećinu Dabar, za koju je smatraju da je bila nastanjena i  u praistoriji. Ova lokacija je, također, idealna i za mušičarenje. Mjesto je pristupačno i za djecu, te ona najviše uživaju u intrigantnom asortimanu koji je na raspolaganju. Vladan Danilović, popularni Žuti, mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, također, svojim dolaskom na vodopad, potvrđuje sve kvalitete kojima Blihin skok obiluje.

Vodopad Bliha
Vodopad Bliha

 


Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture