Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Otkrijte jedinstvenu ljepotu na obroncima Prenja - Boračko jezero


 

Boračko jezero je smješteno na obroncima Prenja i okruženo zelenom crnogoričnom i bjelogoričnom šumom predstavlja omiljeno izletište i odmralište kako stranih, tako i domaćih turista. Jedan je od prirodnih bisera Hercegovine, koji neobičnom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jezero privlači veliki broj turista, sportista, ribolovaca koji uživaju u ljepotama ovog mjesta. Također, unutar guste vegetacije moguće je vidjeti divokoze kako se slobodno kreću.

Prije nego što počnete sa uživanjem u prelijepim kadrovima koje smo zabilježili za Vas pročitajte i legendu o Boračkom jezeru.

Boračko jezero – Zanimljivosti o jezeru

  • Dužina Boračkog jezera je 786, a širina. 402 m. 
  • Boračko jezero je duboko 17 metara i smatra se najdubljim u jugoistočnom užem dijelu
  • Boračko jezero je udaljeno 20 km od Konjica
  • Boračko jezero je omiljeno izletište stanovnika Konjica, Mostara i Sarajeva

Legenda o Boračkom jezeru

Legenda kaže da je na mjestu današnjeg Boračkog jezera stajala bogata varoš. Obogativši se, njeni stanovnici su postali bezbožni i obijesni, tako da božji svetac, koji je prerušen u siromaha, putovao svijetom nije mogao u tom mjestu dobiti hranu i prenoćište. Jedina osoba koja ga je ugostila bila je siromašna udovica koja je imala mnogo djece. Od imanja je imala samo konja i nešto pokućstva. Prije nego je svanulo, svetac je naredio udovici svoju imovinu natovariti na konja i neka bježi iz negostoljubivog grada, koji će biti kažnjen. Na putu je morala ići za svojim konjem, gdje se konj zaustavi i triput udari nogom o zemlju, ondje neka se naseli i biti će sretna.

Sirotica je učinila po svečevoj zapovijedi. Kada se je iz Stranina ispod sela Boraka, okrenila, umjesto grada vidjela je samo vodu – Boračko jezero. Grad je sa svim svojim zgradama i stanovnicima bio potopljen. Tako je nastalo Boračko jezero. Udovica nastavi put za svojim konjem i prema svečevim uputama naseli se na mjestu gdje se konj zaustavio i tri puta udario nogom o zemlju. Za uspomenu na udovičina konja, to mjesto se zove Konjic.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture