Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Rodna kuća Ive andrića čovjeka koji je u svojim djelima protkao svu životnu filozofiju i dao pouk za buduće naraštaje

Danas imenovana kao ''Memorijalni centar Rodna kuća Ive Andrića'' daje kroz šaroliku lepezu osebujni prikaz u život i djelo književnika

”Pripovjedač i njegovo djelo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čovjeku i čovječanstvu. To je ono što je bitno”, riječi su proslavljenog bosanskohercegovačkog književnika Ive Andrića.

Ovaj skromni pisac rođen je pred kraj 19. stoljeća u travničkoj mahali Zenjak. Rodna kuća ovog nobelovca i danas svjedoči životu i djelu, te prkosi prolaznosti vremena. Danas imenovana kao ”Memorijalni centar Rodna kuća Ive Andrića” daje kroz šaroliku lepezu osebujni prikaz u život i djelo književnika. Bilo je govora još za života Andrića da se kuća pretvori u spomenik, no on tu vijest nije dočekao bas sa oduševljenjem. Skroman, kakav je bio, rekao je da on nije nikakav velikan kojem treba dići spomenik. Kada sagledamo koliko bogatu kulturu  nosimo iz vlastite domovine, kakvom blagu svjedočimo možemo li se ne zapitati čuvamo li ju dovoljno dobro.

U našoj avliji nalazi se rodna kuća svjetski proslavljenog, usudila bih se reći, mudraca i književnika, čovjeka koji je u svojim djelima protkao svu životnu filozofiju i dao pouk za buduće naraštaje. A mi kao berači tog ploda najmanje što možemo učiniti jeste čuvati to blago od zaborava, od propadanja i prolaznosti vremena. Svratimo ponekad u travničk mahalu Zenjak, sjetimo se ponekada ovog velikog čovjeka, poklonimo mu malo našeg vremena, izrecimo to jedno ”hvala” za sve što nas je poučio, za svu ostavštinu i djelo.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture