Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Znate li gdje sve Sebilj možemo vidjeti?

Kada Vas neko pita "Šta je sebilj?" da li biste znali ispravno odgovoriti. Većina bi znala odgovor, ali za one što ne znaju pravo je vrijeme da nauče značenje naziva najpoznatijeg turističkog obilježja grada Sarajeva.

Kada Vas neko pita “Šta je sebilj?” da li bi ste znali ispravno odgovoriti. Većina bi znala odgovor, ali za one što ne znaju pravo je vrijeme da nauče značenje naziva najpoznatijeg turističkog obilježja grada Sarajeva.

Pitanje na koje će malo ko dati tačan odgovor je znamo li od kuda sebilj i šta znači u kontekst etimologije i semnatike.

Da bi nam sebilj, tj. njegovo značenje u okviru jezika, graditeljstva i humanosti bio što jasniji evo kratkog kazivanja koje će biti sukus brojnih tekstova o Baščaršijskom sebilju, al’ i “sebiljima” u Sarajevu. Izuzetno je teško razmrsiti put riječi “sebilj” i njegovo značenje, iz jednog prostog razloga, zato što su u “igri” tri jezika, preko kojih je dojezdila ova riječ u bosanski jezik.

Slobodan prijevod riječi sebilj je dobrotvorna javna česma, a danas možemo vidjeti Sebilj u: Sarajevu, na Baščaršiji; Bužimu; Novom Pazaru; Sjenici; Beogradu; Karamurselu; Bursi; Malatya; Konya; St. Louisu.

Koji je po Vašem mišljenju najljepši?

Autor: Hasan Keranović

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture