Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Posjeti ba spomenik prirode u podnožju Igmana - Vrelo Bosne

Porast potražnje za turističkim obilaskom Sarajeva potaknulo nas je da ovaj put prezentujemo dragulj BiH koji se nalazi na samo 15 kilometara od centra grada, a smješteno tačno u podnožju olimpijske planine Igman.

Zajedno sa Velikom alejom, Vrelo Bosne je mjesto prvih susreta, porodičnih izleta i boravaka u prirodi koje voli i mladi i stari, a mogućnosti koje pruža su velike.

Sama Velika aleja je omiljeno mjesto mnogih sportista rekreativaca jer je pogodna i za trčanje i za šetnju, vožnju biciklom ili pak prve vožnje fijakerom koje su neopisiv doživljaj za najmlađe. Na kraju aleje se nalazi park ispresjecan potočićima i izvorima, jezercima i otočićima. Vrelo Bosne je morfološki, hidrološki i botaničko-hortikulturni fenomen, jedno od najljepših mjesta Sarajeva i njegove okoline.

Izvor rijeke Bosne, prekrasna jezera kojima plove labudovi i patke, plivaju ribe, otočići obrasli zelenilom, te činjenica kako je u vrelim ljetnim mjesecima tamo temperatura nekoliko stepeni niža nego u gradu Sarajevu, neki su od razloga zbog kojih je Vrelo Bosne već više od stotinu godina omiljeno izletište Sarajlija. Osim domaćim, ovo izletište je u zadnjih par godina omiljena destinacija stranih posjetioca.

Vrelo Bosne spada u jedno od najbolje uređenih izletišta na području BiH. Ograđeno je i uređeno – postavljene su klupe za sjedenje, natkrivena odmorišta, igralište za djecu, a u centralnom dijelu kompleksa nalazi se i restoran u kojem je specijalitet svježe ulovljena riječna pastrmka.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture