Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

logo-01

HOME


TOP MJESTA


TOP AVANTURA


TOP GRAD


BILO NEKAD


TOP HOTEL


TOP RESTORAN


OSTALO


Povratak na kategoriju bilo nekad

Znate li koji grad u BiH se nekada zvao Džisr-i-Kebir?

Nekadašnji Džisr-i-Kebir je naseljeno mjesto smješteno na teritoriji grada Bihaća i u samom centru Nacionalnog parka „Una“. Svojevrsna kapija između Krajine, odnosno Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ovo malo naselje krije zanimljive simboličnosti i predaje. Pretpostavlja se da je nastalo krajem 17. i prvih godina 18. stoljeća. Gradić je to sagrađen na otoku, a sva je prilika da je rukav Une, s južne strane grada, prokopala ljudska ruka. Bio je oklopljen bedemima čiji tragovi se, mjestimično, još i danas vide. Na ovom su gradiću bila četvera vrata i dvije tabije: istočna Horića, a zapadna Ćemalovića. U službenim turskim ispravama 18. stoljeća, Kulen Vakuf se naziva još Džisr-i-Kebir, što u prevodu znači “Veliki most”. Taj toponim vezan je za poznati most na rijeci Uni, sagrađen između 1703. i 1730. godine radi spajanja dvije obale.    

[umetnime]

 

U jednom popisu pograničnih utvrda, pisanom prije 1791. godine, spominje se, uz Ostrovicu, Havalu, Orašac i palanku Čovku, također i Džisr-i-Kebir, mada je još nešto prije nazivan i neslužbeno pisan kao Palanka Mahmut-paše Kulenovića. Mahmut-paša je sagradio ovdje i jednu džamiju, koje danas nema, i uz nju ostavio znamenit vakuf, po kojem se nazvalo i samo mjesto. Naziv Vakuf upotrebljava se već u drugoj polovini 18. stoljeća. Nakon dolaska Osmanlija, nastali su Kulen Vakuf, utvrda Havala, grad u Orašcu i kule na Čovki i Prkosima. Interesantna je činjenica koja govori da je pripojen našoj zemlji padom srednjovjekovne Bosne. 

[umetnime]

Upravo zbog svoje bogate prošlosti, ovo mjesto može se pohvaliti interesantnom arhitektonskom zaostavštinom. Tako na strmom brdu iznad Une, u naselju Ostrovica, uzdiže se veliko srednjovjekovno i osmanlijsko utvrđenje Stari grad Ostrovica. Nijemi je to svjedok i onih mračnih, tragičnih vremena ’40-tih i ’90-tih, čiju je cijenu ovdašnje stanovništvo skupo platilo masovnim protjerivanjem i pustošenjem. Ratni ožiljci, još uvijek vidljivi, bole i danas.

Biserna Una oko koje se Kulen Vakuf udobno pozicionirao, netaknuti pejzaži i mirnodopski ambijent lišen svakog industrijskog žamora ogroman su potencijal za razvoj seoskog turizma, posebno zahvaljujući relativno maloj udaljenosti od centra regije Bihaća, što su lokalna domaćinstva, grupisana kroz Udruženje žena, u posljednje vrijeme prepoznala, tako da ponude restorana i smještajnih kapaciteta ne manjka. Svakako najveći brend koji oživi ovaj kraj jeste Una regata, nakon koje se ponovo vraća svojoj tihoj i samozatajnoj svakodnevnici.  

[umetnime]

 

Realizovani u saradnji sa:


Ahmed Lindov – ahmedlindov.ba


Bistro Džisrikebir Kulen Vakuf


Domaćinstvo Una-Ostrovica


Grupacija Silver – Motel 09, Restoran Stari hotel – Tahir Jaganjac

AUTOR

Mirza Imamović

FOTOGRAF

Dalila Šečić


Motel No9


Zlatna nit


Seosko domaćinstvo Una – Ostrovica


Bistro Džisrikebir

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture