Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Doživi avanturu skoka sa Starog mosta

Da li ste ikada doživjeli pravu avanturu ili je bar sanjali i probudili se oznojeni i niste bili sigurni da li je to san ili java?

Da li ste ikada sanjali kako skačete sa Starog mosta i probudili se oznojeni i niste bili sigurni da li je to san ili java? Ovi momci ne sanjaju o skoku sa Starog mosta. Oni lete, lete dostojanstveno, prkosno i ponosno samo kako to mostarci znaju sa visine koja ovisno o vodostaju varira od 23 do 27 metara.

Kako to biva svaka lijepa priča ima i filmsku pozadinu tako «Dječak i most» na IV svjetskom festivalu dokumentarnog i TV filma koji je održan u Londonu 1971. godine dobio je prvu nagradu za kameru, a u filmu se govori o oslobađanju mladih skakača da skoče sa Starog mosta što predstavlja svojevrsnu provjeru njihove zrelosti. Svoju zrelost kao najuspješniji skakač u stilu lasta pokazao je u više navrata i Emir Balić koji je trinaest puta osvojio titulu,a to je ono što se pamti. Njegov kolega Mirsad Deda Pašić je na ispitu zrelosti također dobio jedanaestku u stilu štanga.

Letio je nekada i on. Letio je Stari most. Mostarci kažu da su to bili tužni dani kada je 1993 rođeni pogođen, ali ni tada nije umro, a ni pao. On je skočio dole i obećao mostarcima da će izroniti i nastaviti tamo gdje je stao. Tamo gdje su svi stali.

Bila je to 2004 godina. Tada je Stari izroni i nastavio gdje je stao. Sa njim se nastavila i tradicija skokova sa Starog mosta. Ovogodišnjem skoku za turiste prisustvovali smo kao posjetioci. Amaterski snimak skoka pogledajte na videu ispod.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture