Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

logo-01

Igman i Bjelašnica su mjesta najljepših uspomena

Možeš li kada zatvoriš oči zamisliti sebe na ski skakaonici.

Možeš li kada zatvoriš oči zamisliti sebe na ski skakaonici? Dole ispode tebe, na tvom cilju velika masa ljudi čeka da skočiš. Onda kada konačno smogneš snage i skočiš, letiš 75, 85 i na kraju sletiš na 91 metar za zlatnu medalju. Dođeš tu do cilja i onda biciklističkom stazom ideš do Babinog dola, a tamo se popneš se na 2000 metara i skijaš strmom stazom do cilja na 1200 metara nadomrske visine. Na cilju te dočeka topli čaj i veselo društvo.

Da, to se upravo dešavalo ‘84 na 25 km od Sarajeva. Postoje za to i svjedoci – skakaonice, staze i žičare. Ah, ta ‘84 je bila i čudna i lijepa, hladna i topla. Bile su tada aktivne skakonice na 70 i 90 metara. Bili su tu i Finci i Danci i Norvežani i Jugoslaveni. Imali su jedan cilj – što bolje skočiti, a danas je nažalost veći dio infrastrukture razoren, ali dosta toga je i obnovljeno i pripremljeno za EYOF.

Ukrašene gustom šumom, stanište su mnogih životinja, a lovcima jedno od omiljenih mjesta za lov, ali osim lova Bjelašnica i Igman nude i druge pogodnosti kao što su alpinizam, paraglajding, jahanje, planinarenje, planinski biciklizam, vožnja četverotočkašima. Na Babinom dolu i u prašumi Ravna vala nalazi se rezervat s visokim stepenom biološke raznovrsnosti.

Bjelašnica je dom mnogih tradicionalnih sela u kojima se posjetioci mogu upoznati sa tradicijom i kulturom starosjedioca. Najpoznatije i najposjećenije je Lukomir, mada mnoštvo kulture i tradicije starosjedioca može se vidjeti i i u Dejčićima, Šabićima i drugim selima koja krase ovu planinu.  Interesantno je da se na Bjelašnici u jednom danu desi promjena četiri godišnja doba.

S druge strane, Igman je planina sa ekstremno visokom koncentracijom ozona, pa je kao zračna banja izuzetno pogodan za treninge sportskih ekipa. Veliko polje je za vrijeme Olimpijade služilo za takmičenje u nordijskim disciplinama, a zajedno s Bjelašnicom ima oko 50 kilometara staza za nordijsko trčanje te 160 obilježenih staza za brdski biciklizam. Na Igmanu se nalazi i jedinstveni lokalitet Mrazište (pojava toplotne inverzije), a najniža temperatura od -43,5 °C zabilježena je u januaru 1963. godine, zbog čega se ovdje nekada nalazilo uzgajalište srebrenih lisica.

U ovom trenutku u pripremi je staza za sezonu, a slike jeseni  sa novo izgrađenim objektima u Babinom dolu možete pogledati u našoj galeriji.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture