Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Legenda o Budvi

Dok sam razmišljala kako da počnem pisati, pala mi je na pamet jedna rečenica iz knjige Meše Selimovića: “Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav. Bolje je otići.

– Ti bi otišla? – Otišla bih.
– Zato što me ne voliš? – Zato što te volim.”

Nekako uz opise i slike svih tvrđava koje vidite u različitim gradovima, uvijek Vam na pamet dođu dvije stvari: ljubav, i vojnici ili ratovanja. Zar ne?!

Koliko smo svi puta otišli u Budvu, ali nikada nismo toliko pažnje pridavali ni legendi tog grada, niti njenim znamenitostima. Za one koji ne znaju, Budva se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu. Prema legendi, osnivač Budve je bio Kadmo, sin feničanskog kraja Agnenona, vladar Tebe, muž Aresove i Afroditine kćeri Harmonije, međutim u dubokoj starosti odlučili su napustiti grad.

Veliki usponi sredozmenih kultura obilježili su duh grada i nekako donjeli drugačiji pečat na historiju i razvoj Budve. Danas je Budva jedna od najposjećenijih destinacija, ono što najviše privlači turiste u ovom gradu jeste ljepota sunca, toplina građana i sve te divne biserne plaže u podnožju gorostasnih planina, i zidina tvrđava koje je okružuju.

Historija tvrđave u Budvi veže se za venicijansko doba, pa doseže do preživljenog masovnog zemljotresa u Crnoj Gori, međutim tada je tvrđava bila totalno uništena ali jednostavno takvoj građevini to nije bio kraj, već samo novi početak. Ali ono što se dalo ponoviti bili su samo sjeverna i istočna kula. Prema podacima koji su mogu naći na internet stranicama, tvrđava je obnovljena 1979. godine kada je i ušla pod UNESCO.

Svi oni koji nikada nisu bili u Budvi, do tvrđave jednostavno možete doći uskim malim, kamenitim prolazima. Po saznanjima priča mojih prijatelja i poznanika, ullaz u tvrđavu se plaća oko 1,5 €. U blizini tvrđave se nalazi jedan od skoro najistaknutijih hotela Avala, pa ukoliko ste gost, ulaz i pronalazak tvrđave će zasigurno biti lakši. 

Ono što daje najljepši reljef ovoj tvrđavi jeste upravo ljubav. Kada kažem ljubav, onda mislim na reljef sa dvije ribice, prema legendi on prikazuje dvoje zaljubljenih kojima su roditelji branili ljubav i to je bio jedan od razloga zašto su skočili u more. Neki svoju ljubav tu zapečatili, neki možda na jednom od tih kamena pišu svoja imena, neki možda na dijelovima gdje je vidikovac upravo su kleklnuli i žele da pišu nove stranice svog života, a neki upravo ovo čitaju i pitaju se zašto još uvijek nisu posjetili Budvu i njenu tvrđavu?!

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture