Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Upoznajte čuvara skrivenih tajni u Počitelju, gradu kamena i vode

Počitelj je jedinstveno naselje u sastavu općine Čapljina, Federacija Bosne i Hercegovine (Bosna i Hercegovina). Smješteno je na lijevoj obali rijeke Neretve, na glavnoj cesti od Mostara do Metkovića, na sjeveru općine Čapljine. Njegovo povijesno urbano središte potječe još od 14. stoljeća. Počitelj je zaštićen nacionalni spomenik BiH i nalazi se na UNESCO-voj listi.

Počitelj je grad koji ima posebnu dimenziju

Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Ovaj srednjovjekovni gradić imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju.

Izuzev izvanredne orijentalne arhitekture i osmanlijskog „štiha“, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi.

Kada je izgrađena tvrđava i stari grad 

Tvrđava u Počitelju je izgrađena između 15. i 18. stoljeća, s intervalima kada je gradnja bila obustavljena. Izvorna srednjovjekovna jezgra grada je najstariji ograđeni dio, gdje se dvije faze izgradnje mogu se identificirati: stariji, unutarnji grad ili utvrda (toranj s malim unutarnjim dvorištem – donjon) s kraja 14. stoljeća, s kasnijim dodacima, izmjenama i pojačanjima iz druge polovine 15. stoljeća. Sudeći prema izgledu najstarijih dijelova utvrde, može se pretpostaviti kako malo mjesto ispod utvrde datira iz ranijeg ili istog razdoblja kao i sama utvrda. Nešto prije 1698. god. utvrda je znatno povećana i utvrđena s jačim sustavom obrane. Grad je obzidan tako da tvori unutarnji donjon s kvadratnim tornjem, dva bastiona (Mehmed-pašin i Delibašin), Dizdareva kuća, žitnica, utvrdbena džamija i „vodotoranj” (cisternu s ulazom i stubama koje vode do vode), te dva velika i dva mala portala (kapije). Tijekom rata u BiH od 1992.-96. godine, utvrda nije pretrpjela ozbiljnu štetu.

U dolini Neretve, glavno uporište u odbrani od Turaka bio je Počitelj. Ovu tvrđavu je sagradio kralj Tvrtko godine 1383., i imala je stratešku ulogu u kontroliranju puta do mora, dolinom rijeke Neretve. Danas, povijesni gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave, ima orijentalni izgled i potpuno je u funkciji turizma i kulturoloških manifestacija.

Grad je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Historijsko područje koje čine stari grad i tvrđava je proglašeno 2003. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Par godina kasnije, tačnije 2007. godine Počitelj je predložen za Svjetsku baštinu UNESCO-a. 

U blizini Počitelja preporučujemo da posjetite:

  • Bunske kanale – prirodna atrakcija na rijeci Neretvi
  • Hutovo blato – poznato po velikom broju životinjskih vrsta i prelijepom krstarenju. Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Hutovo blato teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, sa nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.
  • Manastir Žitomislići – u kojem se čuvaju najstariji zapisi
  • Stolac – grad muzej smješten na Bregavi. Svjedok je mnogih historijskih događaja. Na putu ka Stocu svratite u Nekropolu stećaka Radmilju. Zatim u centru posjetite Stari grad Vidoški. Onda se zaputite na Daorson. Ilirski grad u neposrednoj blizini Stoca. 

Uživajte u prelijepim kadrovima mediteranskog grada, kuli tvrđave i starom gradu Počitelju.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture