Posjeti.ba logo

Posjeti.ba

Turističko-informativni portal

Udruzenje Mapa Kulture

Dobrodošli u Vilsonovo šetalište - jedinu zelenu oazu u centru Sarajeva

Vilsonovo šetalište je izgrađeno u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, kada je prozvano Kalajevo šetalište. Ovaj naziv je nastao po Benjaminu Kalllaju, tadašnjem zajedničkom ministru finansija Austro-Ugarske i upravitelju Bosne i Hercegovine. Nakon što se Austro-Ugarska monarhija raspala i stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, tj. Kraljevina SHS, šetalište je prozvano Vilsonovo šetalište. Ovaj naziv je nastao po tadašnjem američkom predsjedniku, Gospodinu Woodrowu Wilsonu, koji je 1917 objavio rat Centralnim silama, što mnogi smatraju prekretnicom u Prvom svjetskom ratu.

Šetalište je iznova preimenovano u Musolinijevo šetalište, za vrijeme nacističko-ustaške okupacije Sarajeva i tokom perioda između 1941 do 1945. Godine 1960, šetalište dobija naziv Omladinsko šetalište koje zadržava do 1993, kada se ponovo preimenuje u Vilsonovo šetalište.

Na početku 20.stoljeća sa obje strane šetališta posađeni su drvoredi lipa, što ga čine jedinom zelenom oazom u centru grada i idealnim mjestom za odmor, šetnju ili piće u nekom od brojnih kafića i barova.

Kroz šetalište vodi saobraćajna traka, koja se zatvara za promet motornim vozilima svakim radnim danom poslije 17 sati, praznikom i vikendima.

Vilsonovo šetalište počinje od Mosta Suada i Olga, proteže se dužinom korita rijeke Miljacke do zgrade Elektroprivrede i mosta u Ulici Osman Paše, gdje šetalište završava. Ovaj dio grada je jednako zanimljiv i starijoj i mlađoj populaciji i tokom cijele godine šetalište vrvi od posjetitelja. Ukoliko se nađete u ovom dijelu grada, prošetajte Vilsonovim šetalištem, popijte piće i priuštite sebi mali predah uz laganu šetnju uz drvorede lipa.

U zimskom periodu na Vilsonovom šetalištu za sve posjetioce bude otvorena zimska bajka.

Organizovanje časova u prirodi

Organizacija i edukacija populacije o lokacijama koje nas se sviju tiču

Organizovanje izleta

Organizacija izleta i prevoz na sve lokacije koje Vas zanimaju

Organizovanje obilazaka historijskih lokacija

Organizovanje višednevnih obilasaka historijskih lokacija, adrenalinskih parkova i manifestacija iz sfere kulture

Najbolji smještaj i hrana

Pronađite najbolju lokaciju za sebe u bilo kom dijelu BiH

Designed by Armin Bečić

Copyright Mapa kulture